בדומה ליהדות שנשענת על מסורת ארוכה ועתיקה בת אלפי שנים, כך גם הסינים שפיתחו את תורת הרפואה הסינית כבר לפני כ-3,000 שנה. לכן, זה לא מפתיע כל כך שחג הסוכות שאותו אנחנו מציינים כל תשרי בסתיו עם דגש על ארבע מינים זוכה לציון גם בכתובים הסיניים. לצד הדיקור הסיני הפופולרי, ישנו עולם ומלואו של שימוש בצמחי מרפא אותם מתאימים המטפלים ברפואה הסינית באופן אישי לכל מטופל כדי לסייע בטיפול בתופעות שונות.
אלמנט המתכת
התקצרות שעות האור בתקופה זאת של השנה קושרת את הסתיו לאלמנט המתכת. אלמנט זה מקושר לאיברים הפנימיים הריאות והמעי הגס. בעוד הריאות אחראיות בראייה הסינית על מערכת החיסון ובריאות העור, המעי אחראי בין היתר על סילוק הרעלים מהגוף. הסינים עורכים שינויי תזונה בהתאם לתקופה זו ונותנים דגש על מאכלים חמוצים מעט יותר עם שילוב של מר ומלוח כדי ליצור פיזור טוב ויעלי יותר של אנרגיית החיים (צ'י) בגוף ולחזק אותו לקראת החורף.
מלבד ארבעת המינים ניתן ורצוי לשלב בתזונה מרקים מכל הסוגים שיעזרו לחמם את הגוף וייתנו לו נוזלים, בשר ודגנים, להרבות בצריכה של ירקות שורש כמו קולורבי, סלק, גזר, צנון לפת וארטישוק ירושלמי. כל אלה יתנו לגוף את "הבוסט" שהוא זקוק לו.
4 המינים ברפואה הסינית
עכשיו לעיקר, איך רואים הסיניים את השימוש בארבעת המינים כחלק מצמחי המרפא שהתגלו כבר לפני אלפי שנים:
אתרוג
לאתרוג גם ריח וגם טעם (מר וחריף). האתרוג יכול לשמש כמסייע להנעה יעילה של צ'י ודם בגוף בכלל ובכבד בפרט. לכבד תפקיד חשוב בניקוי המערכות בגוף ובשל כך ישמש האתרוג כחלק מההמלצות לסיוע בטיפול במגוון בעיות עיכול ובראשן מעי רגיז. מכיוון שהאתרוג מר למאכל יכולים המטפלים להתאים אותו בתוך כמרכיב בתוך פורמולת צמחי מרפא סיניים.
הדס
ההדס נפוץ מאוד בנוף המקומי וריחו מוכר כמעט לכל אף ישראלי, אך בסין הוא אינו צומח. עם זאת ברפואה הסינית הוא משמש בין היתר לחיזוק מערכת הפעילות של מערכת החיסון, מניע צ'י ומסייע בסילוק לחות מן הגוף. ניתן למצוא הדס בפורמולות ייעודיות לכאבי ראש ומיגרנות, סחרחורת, בעיות עור וגם לרגישויות במערכת העיכול.
לולב
לתמרים יתרונות תזונתיים רבים והם משולבים בתזונה הישראלית והים תיכונית מאז ומעולם. גם הסינים מכירים בתכונות הטובות של הלולב ומציעים אותו לסיוע בבעיות בפורמולות שתכליתן להשיב הרמוניה לגוף, לסייע בחיזוק הצ'י ובמתן רגיעה לנפש בין היתר בגלל הטעם המתוק והמרגיע.
ערבה
אולי בלי טעם ובלי ריח, אבל מכילה סליצילית ממנה מפיקים את האספירין. הערבה משמשת את הסינים בתוך חליטות שונות מזה אלפי שנים כטיפול לחיזוק מערכת החיסון של הגוף (בטח לקראת החורף), כטיפול נוגד דלקות ומסייע בהקלה על כאבים.