חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
מירושלים העתיקה להנהגת העם

מַה נֶּהְדָּר הָיָה כֹּהֵן גָּדוֹל: 91 שנות חייו של מרן ראש הישיבה חכם שלום כהן זצוק"ל

בעוד המוני בית ישראל, בהם אלפי תושבי אשדוד, עולים לירושלים להשתתף בהלוויית מרן ראש הישיבה חכם חיים שלום כהן זצוק"ל, 'חרדים אשדוד' מציג סקירה מקיפה על תולדות חייו של נשיא מועצת חכמי התורה
חכם שלום כהן זצ"ל. צילום: יעקב כהן

האבל הגדול על הסתלקותו של מרן ראש הישיבה חכם חיים שלום כהן זצוק"ל, נשיא מועצת חכמי התורה, חוצה מגזרים ויבשות, כאשר מאות אלפי אנשים, בהם אלפי תושבי אשדוד, צפויים להשתתף בהלוויה ההמונית שתיערך בעיר הקודש ירושלים ותועבר בשידור חי לכל הריכוזים היהודיים ברחבי תבל.

לקראת מסע הלוויה, 'חרדים אשדוד' מציג כאן סקירה מקיפה על תולדות חייו של ראש הישיבה זצ"ל – 91 שנים בהן הפך מנער שנולד בירושלים העתיקה של לפני השואה, למנהיג רוחני שמאות אלפים חיכו למוצא פיו.

ויהי אור – חכם שלום זצ"ל נולד בי"ב חשוון שנת תרצ"א לאביו הגאון רבי אפרים כהן, שכיהן אז בתפקיד ראש ישיבת המקובלים 'עוז והדר' ששכנה בישיבת פורת יוסף בעיר העתיקה בירושלים, ולאמו הרבנית מלכה ע"ה. אביו זצ"ל עלה מעיראק לארה"ק והיה מהרבנים החשובים והמוכרים בישראל באותה תקופה. כשהכניסו את התינוק בבריתו של אברהם אבינו, קראו את שמו בישראל "שלום" על שמו של הרש"ש זצוק"ל, הרב שלום מזרחי שרעבי, מהמקובלים הבולטים של העם היהודי במאות השנים האחרונות.

קנין התורה – בבחרותו עלה ללמוד בישיבת פורת יוסף, שהתנהלה את בראשותו של ראש הישיבה הגאון רבי עזרא עטייה זצ"ל. הבחור הצעיר שקד בתורה ביגיעה יתירה שהפכה לשם דבר בישיבה, שאף זיכתה אותו בקרבה מיוחדת לראש הישיבה. הקרבה בין התלמיד לרב באה לידי ביטוי עד השנים האחרונות, כאשר חכם שלום חגג את ימי ההילולה של הרב עטייה זצ"ל, ומסר שיעורים ושיחות לזכרו ולעילוי נשמתו.

אולי יעניין אותך

בית נאמן בישראל – בהגיע לפרקו נישא לרעייתו הרבנית יעל בן שמעון ע"ה, בתו של הרב מנצור בן שמעון זצ"ל, מרבני ישיבת פורת יוסף, שנפטרה בט"ז סיוון שנת תשע"ו. בני הזוג התגוררו ברובע היהודי בדירה השייכת לישיבת פורת יוסף, מתוקף תפקידו כראש הישיבה. לאחר פטירתה הוא התגורר לסירוגין בביתה של בתו בשכונת רמות בירושלים. גם לאחר נישואיו המשיך להתעלות בתורה ובעבודה בישיבה אשר גדל בה, פורת יוסף. בהמשך הוא התמנה כר"מ בישיבה. מאוחר יותר חבר למי שהפך במרוצת השנים לזקן חברי מועצת חכמי התורה מרן הגאון רבי שמעון בעדני, וביחד הקימו סניף נוסף לישיבת פורת יוסף, בשכונת קטמון הירושלמית.

כהן גדול – חכם שלום היה מוכר ברחבי העיר ירושלים כתלמיד חכם עצום ולדמות תורנית מכובדת, אך שמו התפרסם לראשונה בעולם היהודי כאשר היה הרב הספרדי הראשון שתמך בפומבי בתנועת ש"ס, לקראת הבחירות לעיריית ירושלים שנערכו בשנת תשמ"ג, אז התמודדה מפלגת ש"ס הטרייה כמפלגה מוניציפלית. לאחר תמיכתו הפומבית, חכם שלום הופיע בכנסי הבחירות הראשונים של המפלגה הצעירה. כעבור שנה, כאשר ש"ס הפכה לתנועה ארצית, חכם שלום צורף באופן רשמי כחבר במועצת חכמי התורה של המפלגה, תחת הנהגתו של מייסד ומנהיג התנועה מרן הרב עובדיה יוסף זצוק"ל. במשך כ-30 שנה עמד לצד מרן הרב עובדיה, תמך בכל מהלכיו הציבוריים, עודד את בני עדות המזרח להצטרף לתנועת ש"ס, סייע במפעלי החזרה בתשובה של התנועה והשתתף בכל כינוסי המועצת. בינו לבין הרב עובדיה היו קשרי ידידות והערכה עמוקים, שבאו לידי ביטוי בכל הצמתים הציבוריים בישראל, כאשר חכם שלום היה האיש הראשון אותו ביקש הרב עובדיה לצידו.

רועה נאמן – עם הסתלקותו של מרן הרב עובדיה יוסף זצוק"ל, בחודש חשוון שנת תשע"ד, היה ברור כי חכם שלום ימונה במקומו כנשיא מועצת חכמי התורה. ההכתרה הרשמית התקיימה במהלך חג הפסח שלאחר הפטירה, באולמי ארמונות חן בבני ברק. במהלך שנות ההנהגה השתתף בכנסי מועצת חכמי התורה, השתתף בעצרות תפילה וזעקה נגד גזירות הממשלה על הציבור החרדי, התבטא בחריפות נגד תופעות או גורמים שהיוו סכנה רוחנית לעם ישראל, לחם את המאבק נגד פגעי הטכנולוגיה וקירב המונים לאביהם שבשמיים באמצעות שיעוריו ושיחותיו שהדהדו בכל קיבוץ יהודי בישראל.

עבד ה' – לצד הנהגת תנועת ש"ס, חכם שלום היה פוסק הלכה וכך גם עמד בראש ועדת הכשרות של בד"ץ נוה ציון, יחד עם גיסיו הרבנים הגאונים רבע שלמה ורבי מסעוד בן שמעון. כך גם היה סופר סת"ם, ובמשך שנים רבות עסק בכך כעבודה צדדית. כמו כן, תלמידיו של חכם שלום הוציאו לאור ספרים על פי שיחותיו ושיעוריו של מורם ורבם. שיח כהן – חוברת ובה קובץ שיחות; דובר שלום – על המועדים; תומיך ואוריך – שביבי אור, הנהגות ועובדות, פנינים ואמרות ממרן ראש הישיבה זצ"ל.

חינוך הבנים וגידול התלמידים – חכם שלום זצ"ל השאיר אחריו שלושה בנים, חמש בנות, ודורות ישרים ומבורכים העוסקים בתורה וממשיכים את דרכו בעבודת ה'. בהם: בנו הגאון רבי אפרים כהן, ר"מ בישיבת יקירי ירושלים, שנפצע לפני כשנה בתאונה חריגה בירושלים כשצעד יחד עם תלמידיו ומאז פסקה מרבית פעילותו בישיבה; בנו הגאון רבי יעקב כהן, ראש ישיבת 'נזר התלמוד' בביתר עילית; בנו הגאון רבי שמעון כהן, ראש ישיבה במוסדות של חמיו הגאון רבי יעקב עטיה בבת ים. במהלך כהונתו בתפקיד ראש ישיבת פורת יוסף, חכם שלום גידל אלפי תלמידים שרבים מהם הפכו ברבות הימים לדמויות תורניות מוכרות ולמשפיעים מפורסמים ברחבי העולם היהודי כולו. בין תלמידיו הבולטים בישיבת פורת יוסף: ה'באבא אלעזר' הגאון רבי אלעזר אבוחצירא זצ"ל מבאר שבע, שנרצח בשנת תשע"א; האדמו"ר רבי דוד חי אבוחצירא, לשעבר רבה הראשי של נהריה; חבר בית הדין הגדול וראש ישיבת צוף דבש, הגאון רבי אליהו אברג'ל; יו"ר ארגון הקירוב הגדול בעולם 'הידברות', הרב זמיר כהן.

זְכוּתוֹ יָגֵן עָלֵינוּ.

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: haredim.ashdod@gmail.com

הורידו עכשיו את האפליקצייה המובילה של 'חרדים אשדוד' אליכם לנייד
1 תגובות
אין לשלוח תגובות שאינם הולמות או מכילות דברי לשון הרע, הסתה ורכילות.
במידה ולא ניתן להגיב - הכתבה סגורה לתגובות.
עדכון תגובות במייל
עדכן אותי על
1 תגובה
החדשות ביותר
הישנות ביותר הכי מדורגות
Inline Feedbacks
View all comments
בעילום שם
2 שנים לפני

כתבה מעולה ומושקעת תודה רבה לעורכים חן חן ושנלמד מדרכיו הקדושים

אולי יעניין אותך
עוד כותרות
error: Content is protected !!
דילוג לתוכן