בשבועות האחרונים, אירע מקרה שלישי של אמבה אוכלת מוח, ומשרד הבריאות סגר את חוף גיא שנחשד כמקור הדבקה של שני ישראלים בחיידק, אחד מהם בן 25 נפטר לפני שבועיים לאחר שנדבק בחיידק משלולית שהיתה נגועה גם היא באזור הכנרת , ובטיפול נמרץ בבית החולים זיו מאושפז כאמור במצב קשה הילד בן ה10.
מהו הוא חיידק האמבה?
מדובר ביצור חד תאי בקוטר של כעשירית מילימטרים בעל יכולת לשנות את צורתו ואף לגרום להתקפלות מבנהו כדי ללכוד ולבלוע טרף.
אמבה חודרת לגוף דרך האף והיא עלולה להגיע למוח שם גורמת לדלקת מוחית סוערת.
האמבה או בשמה השני "נגלריה פאולרי" שוכנת לרוב במים מתוקים, שלוליות, או מקורות מים עומדים מסוגים שונים בטמפרטורות שבין 25 ל-46 מעלות צלזיוס.
התסמינים לדלקת מוחית מאמבה, מופיעים לרוב תוך כעשרה ימים מההדבקה וכוללים חום גבוה, כאבי ראש קיצוניים המוחמרים גם בשינה, בחילות והקאות, קשיון עורפי, פרכוסים, אובדן הכרה ומוות.
משרד הבריאות ממליץ למי שסבל מאחד או יותר מהתסמינים האופייניים, לאחר שהיה במים או במקום דומה אחר, שכוללים חום גבוה, קשיון עורפי, הקאות, טשטוש ראייה, כאבי ראש עזים ובמיוחד כאלה שמעירים מהשינה, פחד מאור ורצון להחשיך את הבית, ישנוניות יתר, חוסר הכרה או פרכוסים – לפנות בדחיפות לחדר המיון.
הטיפול באמבה נגלריה פאולרי מורכב, ושיעור התמותה מהמחלה גבוה מאוד מגיע ל-98% גם חרף הטיפול. כיום נעשים נסיונות לטפל בתרופה מילטפוסין, תרופה אנטיפרזיטית שניתנת דרך הווריד. במקרים אחרים מנסים טיפול בתרופה אמפוטריצין B, אנטי פטרייתית במקור, שבמקרים מסויימים יעילה גם נגד מיקרואורגניזמים אחרים. בתוך כך מוסיפים טיפול בקורטיקוסטרואידים להפחתת הבצקת והדלקת המוחית, אנטיביוטיקה למניעת זיהומים משניים, נוזלים, החולה לרוב מוקדם ומונשם, מקבל נוזלים ותרופות נוספות במקרה של החמרה.
כ9 ילדים נוספים אושפזו מחשש להידבקות ובעקבות זאת ומחשש להתפשטות הנגיף הודיע משרד הבריאות על סגירה של החוף:
"מטעמי זהירות מונעת הורה משרד הבריאות על סגירת הפארק באופן מיידי. משרד הבריאות שלח בדיקות של דגימות מים מהפארק למעבדות. משרד הבריאות מבקש כי ככל ואדם שהיה בפארק המים וחווה אחד או יותר מהתסמינים הבאים: חום, כאבי ראש, טשטוש ראייה או הקאות להגיע לבדיקה רפואית במלר״ד (חדר מיון) בבית החולים הקרוב למגוריו. משרד הבריאות פועל במקביל בשעות אלה להנחות את בתי החולים בעניין".