אין בכלל ספק כי הנושא המורכב ביותר בכל הליך גירושין הוא כל מה שקשור לתשלומי המזונות. שכן בתהליך גירושין אנחנו ממש לא מדברים רק על פירוק התא המשפחתי ועל פרידה מזוגיות ארוכה, אשר מביאה איתה את המשברים שלה. אלא, אנחנו מדברים גם על פירוק של תא כלכלי, מה שבהחלט יכול להביא זוגות רבים לסחרור לא פשוט. חישוב דמי המזונות יכול להפוך לחלק מלחיץ ומטריד, וודאי כאשר אנחנו מדברים על החיים במדינת ישראל שהיא מדינה יקרה באופן יחסי. עם זאת, הרי שאנחנו כאן כדי להרגיע ובעיקר, כדי לעשות לכם סדר בעניין הזה. אז קחו נשימה ארוכה וכבר נסביר לכם כל מה שאתם צריכים לדעת בצורה פשוטה.
מי קובע מה יהיה גובה התשלום החודשי
אי אפשר לדבר על גירושין בכלל ועל דמי מזונות בפרט בלי להזכיר את 'מרוץ הסמכויות'. במדינת ישראל יש שני גופים אשר רשאים לפסוק במידה ויש פער בין שני ההורים על גובה דמי המזונות אותו האב ידרש לשלם בעתיד. אלו בית הדין הרבני ובית הדין לענייני משפחה. בית הדין הרבני, באופן טבעי, פוסק על פי ההלכה היהודית בעוד בית המשפט פוסק על פי חוקי המדינה. לצורך העניין, בבית הדין הרבני לא יקרה מצב בו יפסקו כי האם נדרשת לשלם מזונות עבור הילדים שלה, גם אם אלו מתגוררים רק אצל האבא. לעומת זאת, בבית הדין לענייני משפחה המצב אחר. אגב, הדוגמא הקטנה הזו ממש לא מוכיחה כי לאישה עדיף ליישב סכסוכים בבית הדין הרבני דווקא. הדבר היחיד שחשוב לזכור כאן הוא שהמקום הראשון אשר יקבל את הפניה, זה המקום בו ידונו בתיק. כך שאתם צריכים לחשוב איפה תרצו לדון בפרטים של תשלום דמי המזונות.
איך קובעים את התשלום
יש כמה פרמטרים שיקבעו את גובה תשלום המזונות:
- האם יש הסכמה מראש בין הצדדים: קיימת אפשרות להגיע לתהליך של גישור ולקבוע את התנאים שלא בבית המשפט. כמובן, מדובר על אופציה מצויינת עבור מי שרוצים להימנע מסכסוך משפטי ובכלל, אופציה שיכולה להיות טובה לכיס וטובה לילדים. רק שימו לב כי אתם עוברים את תהליך הגישור בליווי משפטי כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר עבור כולם.
- כמה כל אחד משני בני הזוג משתכר: אם לצורך העניין, האב משתכר משמעותית יותר, הרי שהילדים רגילים לחיות ברמת חיים מסוימת, אותה האב יכול לספק ובית המשפט ירצה לוודא כי לאורך החיים הילדים ימשיכו ליהנות מאותה רמת חיים. מה שכמובן, יגדיל תשלום מזונות ממוצע של האב.
- האם הילדים נמצאים אצל הורה אחד רוב הזמן כן או לא: אם הילדים נמצאים בחזקת צד אחד, למשל, האמא, הרי שנראה עליה של תלום מזונות ממוצע. אבל, אם המשמורת משותפת, ההנחה היא כי ההורים שניהם, משלמים שווה על גידול הילדים ולכן גובה תשלומי המזונות לא יהיה גבוה משמעותית.
- המימון יהיה על דברים בסיסיים: תשלום מזונות צריך לכסות אוכל, ביגוד, השכלה ובריאות. כרטיסים להצגה או כרטיסים לחופשה, לא נכללים תחת הקטגוריה של הדברים אותם האב או האם נדרשים לספק ולכן, המימון של אלו לא ישפיע על תשלומי המזונות לעומת צרכים אחרים בסיסיים יותר.
- האם הילד סובל מבעיות ספציפיות הדורשות מענה משמעותי יותר: למשל, אם מדובר על ילד עם צרכים מיוחדים וכן הלאה, תשלום המזונות יעלה באופן טבעי.
- האם יש עוד ילדים צעירים בתמונה: בגדול, תשלום המזונות הוא עד גיל 18 של הילד. עם זאת, הרי שכאשר יש מספר ילדים עליהם צריך לשלם, לא עבור כל ילד האב ישלם את אותו הסכום. שכן ההנחה היא כי הכסף עבור ביגוד למשל או תשלום ארנונה רלוונטי לשני הילדים. נקודה נוספת שחשוב לקחת בחשבון, הסכום עבור ילדים צעירים משמעותית גבוה יותר ומגיע עד משהו כמו 1600 שקלים לילד. בעוד ככל שהילד גדל וההוצאות עליו קטנות הסכומים קטנים בהתאמה.
מה קורה אם לא משלמים
אנחנו מדברים על תהליך ארוך. כלומר, לא בבוקר אחד בהיר האב יגלה כי הוא צריך לשלם סכום אסטרונומי בלי שום אזהרה. הנושא נמצא בדיון בבית משפט לאורך פרק זמן משמעותי עד שהשופט פוסק מה יהיה תשלום המזונות אותו האב ידרש לשלם. מכאן, האב נדרש לשלם את הסכום הזה בכל חודש. במידה וזה לא ישלם הוא חשוף לתביעה ואפילו יכול לשלם על כך בקנס כספי כבד או בריצוי עונש מאסר בפועל. כאמור, המטרה היא לא להגיע לשם, אלא למצוא את הדרך לפתור את הבעיות השונות לאורך הדרך.
בכל מקרה, תמיד נכון לפנות לייעוץ משפטי ממי שיש לה היכרות מקיפה עם התחום.