חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

כל מה שצריך לדעת על חיזוק מבנים ישנים

ניתן בקלות להתבלבל ולחשוב שחיזוק מבנים ישנים הוא תחום הקשור לשימור מבנים היסטוריים או בעלי ערך סנטימנטלי כזה או אחר. אך בפועל, המציאות הקיימת בישראל כיום היא שיש אלפי מבנים בני עשרות שנים שזקוקים ברמות דחיפות שונות לחיזוק משמעותי. כבר ראינו מקרי עבר של מבנים ישנים שקרסו, בעיקר בגלל שלא תוחזקו בצורה נכונה לאורך השנים ולא נבדקו לאורך זמן רב או כנדרש. בדיקות מקדימות, יכולות להיות חשובות מאוד בבניינים ישנים, למנוע אסונות ולהעניק לכל דרי הבניין שקט נפשי לשנים רבות קדימה.
קרדיט-Photo by Elvis Bekmanis on Unsplash

איך ניתן לחזק מבנים ישנים ולהפוך אותם לבטוחים יותר?

חיזוק מבנים ישנים הוא תהליך מורכב הדורש תכנון מקדים יסודי על ידי אנשי מקצוע מוסמכים, בדיקות מעבדה ובדיקות חומרים לפי הצורך, אישורים מהגורמים הרשותיים הרלוונטיים ובנייה מוקפדת שתביא תוצאה איכותית ובטיחותית. עבודות החיזוק חייבות להיות בהתאם לתקנות הבטיחות ולהיות מבוססות וצמודות למפרט המהנדס בכל השלבים.

מפני שמדובר בתהליך שעוסק בעיקר בבטיחות של מבנים ובגלל הדיוק שנדרש בעבודות מהסוג הזה, עוד לפני תחילת העבודה ושלב התכנון ההנדסי יש צורך בבדיקות מעבדה חשובות כמו בדיקות אל הרס, בדיקת יסודות מבנה, חקר ומיפוי כשלים במבנה ועוד.

בין הצעדים השונים שניתן לעשות בפועל בכדי לחזק מבנים ישנים:

  • חיזוק היסודות
  • חיזוק הקירות החיצוניים והפנימיים
  • הוספת חיזוקי פלדה לעמודים
  • פריסת יריעות ייחודיות לחיזוק התשתיות
  • חיזוק עמודים בבטון מזוין

האם יש תקנים ורגולציות שחשוב להכיר לפני תחילת התהליך?

לאחר שמזהים את החולשות והליקויים של מבנה ישן ומבינים את הצורך לפעול בכדי לחזק אותו, מה שקודם כל חשוב לעשות זה להיעזר באנשי מקצוע מהתחום. אלו יידעו להעריך את מצב המבנה ולעשות שימוש בבדיקות שונות וחשובות, שיתוו את המשך התכנון והעבודה. בין הבדיקות שלל בדיקות המעבדה המקצועיות שניתן למשל לעשות, אפשר למצוא לדוגמה בדיקות חומרים, בדיקות למעטפת ומערכות הבניין, בדיקת עומסים, בדיקה על קולית, בדיקה בעזרת חלקיקים מגנטיים ועוד.

אולי יעניין אותך

לאחר מכן ולפני תחילת העבודה, יש צורך להגיש בקשות להיתרים ואישורים שונים מהרשויות המקומיות בהן נמצא המבנה. אישורים אלו חשובים מאוד בכל מקרה ואף יותר במידה ומתוכננים שינויים מבניים ביסודות הבניין. ללא ההיתרים הרלוונטיים לא ניתן יהיה להתחיל את תהליך העבודה בפועל.

כיצד ניתן לזהות מבנה בסיכון ולדעת אם הוא זקוק לחיזוק?

מבנים ישנים רבים ובמיוחד כאלה שכבר חצו את גיל 30, שולחים סימנים רבים לצורך שלהם בחיזוק אך לא כולם יודעים לזהות אותם ולהבין את המשמעות שלהם. אף אחד מאיתנו לא רוצה להגיע למצב בו הוא מגלה שהבניין בו הוא ומשפחתו גרים מקבל צו מבנה מסוכן וכזה שצריך להתפנות ממנו. בכדי לא להגיע למקומות האלו, חשוב להיות ערניים ובכל מקרה גם בהיעדר סימנים מובהקים, להיעזר באנשי מקצוע לצורך הערכה מקצועית, בדיקות מעבדה לעמידות חומרי הבניין ועוד.

הנה כמה סימנים חיצוניים בולטים שיכולים להדליק נורה אדומה בקשר למצב המבנה:

  • סדקים חיצוניים בבטון בהם ניתן להבחין מחוץ למבנה.
  • היחלשות של מרצפות ותזוזה או נפילה של אריחים ממקומם.
  • חשיפה של יסודות הברזל מעבר לבטון.

מהי העלות המשוערת של חיזוק מבנה?

קשה מאוד להעריך את העלות המשוערת של חיזוק מבנים ישנים, בעיקר בגלל העובדה שכל מבנה יכול לדרוש היקפי עבודה ושיטות עבודה שונות לחלוטין ובסדרי גודל משתנים. בנוסף, מבנים רבים עלולים לכלול פרוייקטים גדולים יותר כמו פינוי-בינוי או תמ"א 38, שיכולים להאריך את זמן העבודה הכולל ולייקר או להוזיל אותו, בהתאם למקרים השונים.

חשוב גם לדעת ולבדוק האם קיימות או צפויות תכניות של הרשויות המקומיות לשיפוץ עתידי, תכניות סיוע ממשלתיות אות תכניות עירוניות אחרות שיכולות לעזור במימון הפרויקטים השונים.

איך ניתן להבטיח שעבודות החיזוק יתבצעו באופן מקצועי ואמין לטווח ארוך?

בכדי שבשורה התחתונה העבודה תהיה שווה את זה ותביא לבסוף לבניין בטיחותי ויציב לאורך שנים רבות קדימה, יש צורך לפעול לאורך כל הדרך בצורה יסודית, להיעזר באנשי מקצוע מנוסים ולערוך את כל הבדיקות הרלוונטיות והחדשניות שקיימות היום.

פנייה לשירות בדיקות מעבדות יכולה לעשות את ההבדל הגדול שבין שימוש בחומרים איכותיים שיתאימו לסביבת המבנה, לבין חזרה על כשלים ישנים. בנוסף, בדיקות מתקדמות יכולות לחסוך זמן רב ובאמצעות שיטות שונות לגלות כשלים מסוכנים בהם יש לטפל ולתת את התמונה הרחבה ביותר בקשר לצרכי החיזוק של המבנה הישן.

 

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתים בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: haredim.ashdod@gmail.com

הורידו עכשיו את האפליקצייה המובילה של 'חרדים אשדוד' אליכם לנייד
תגובות
אין לשלוח תגובות שאינם הולמות או מכילות דברי לשון הרע, הסתה ורכילות.
במידה ולא ניתן להגיב - הכתבה סגורה לתגובות.
עדכון תגובות במייל
עדכן אותי על
0 Comments
החדשות ביותר
הישנות ביותר הכי מדורגות
Inline Feedbacks
View all comments
אולי יעניין אותך
ונִשְׁמַרְתֶּם מְאֹד לְנַפְשֹׁתֵיכֶם
עוד כותרות
error: Content is protected !!
דילוג לתוכן