ציסטות בלסתות הן לא סיבה לדאגה גדולה מדי ולפאניקה, אך מצד שני חשוב להדגיש שהן בהחלט דורשות התייחסות, אבחון וטיפול מקצועי ולכן כדאי שזה יהיה על ידי מומחה פה ולסת מנוסה. החשיבות לזיהוי מוקדם של הציסטה היא גדולה ומשמעותית, שכן אותן ציסטות שמתחילת כקטנות יכולות לגדול ולגרום לנזקים חמורים שיכולים אף להיות בלתי הפיכים במקרים מסוימים. אם כך, איך ניתן לאבחן ציסטה בשלביה הראשוניים? מהן דרכי הטיפול המומלצות? ולמה הן בכלל מופיעות? כל התשובות במאמר שלפניכם.
מהן ציסטות בלסת?
לא כל ציסטה דורשת טיפול מיידי על ידי ניתוח ואף חשוב מזה, לא כל ציסטה היא גידול ממאיר ולכן אפשר לנשום לרווחה אבל רק לרגע, שכן ציסטות דורשות אבחון וטיפול בהתאם למצבן ובכל מקרה, אי אפשר להתעלם מהן ולהשאיר אותן במקומן. בזמן הבדיקה הרופא המומחה ייקח דגימה שתישלח לאבחון. בהתאם לתוצאות האבחון, מומחה פה ולסת יוכל להציע את הטיפול המתאים.
בשביל להבין את הנושא קצת יותר, ננסה להבין מהי בדיוק ציסטה. מדובר למעשה במעין גוש שעשוי תאים ומלא בתוכו בנוזל. אפשר לחשוב עליה בתור סוג של בלון קטן שמלא במים או בנוזל כלשהו. העניין הוא שככל שהציסטה תתנפח יותר ויותר בחלל הפה שלנו, כך היא תתפוס יותר מקום ותגרום להתפתחות של בעיות שונות ולדחיפה של עצם הלסת.
האם תמיד נדרש ניתוח או שאפשר לטפל בהן בדרכים אחרות?
כאשר מאבחנים ציסטה שנמצאת עוד בשלבים הראשונים של ההתפתחות שלה וכן במקרים קלים של התופעה, ניתן לטפל בה בלי הצורך לניתוח ובדרכים אחרות. כמובן לאחר אבחון של מומחה פה ולסת שיקבע את אופן הטיפול מבין האפשרויות המקובלות:
- טיפול תרופתי ייעודי לטיפול בגורם ההתפרצות.
- מריחה ויישום של משחות וקרמים ייעודיים, על מנת להפחית את הכאב וכן על מנת להעלים את מקור הנגע.
- שטיפות פה שגרתיות ושימוש בחומרי חיטוי ייעודיים.
- הזרקה או מתן טיפול מבוסס סטרואידים, בעיקר על מנת להפחית את הדלקת ולאפשר המשך טיפול והחלמה.
ההליך הכירורגי שעלול להידרש במצבים קשים ומורכבים יכללו לרוב פעולות שונות כמו כריתה מלאה של הנגע, ניקוז להקטנת הנגע, עקירה והוצאה של הנגע בהליך זהיר ועוד.
אילו גורמים משפיעים על ההחלטה אם לעבור ניתוח?
הגורמים המרכזיים והעיקריים שישפיעו על שיטת הטיפול או על ההחלטה האם לעבור ניתוח, יהיו קשורות למצב הרפואי ולמצב ההתפתחותי של הציסטה. במקרים קלים ופשוטים יותר ניתן לטפל בנגע בדרכים שאינן פולשניות ונחשבות לקלות יותר.
במקרים מורכבים ובשלבים התפתחותיים מתקדמים יותר של הנגע, ההמלצה תהיה בדרך כלל לגשת לניתוח להוצאת ציסטה בלסת או להליך כירורגי מתאים אחר. חשוב לציין שאת ההחלטה על אופן הטיפול יקבל הרופא המנתח והמאבחן ולכן חשוב כל כך שזה יהיה מומחה פה ולסת.
מה הם הסימפטומים שמצביעים על הצורך בהתערבות רפואית?
חשוב להבין שלא תמיד אפשר לזהות בעצמנו ציסטה בלסת, גם היא נמצאת וגדלה בחלל הפה שלנו. לכן הדבר החשוב ביותר בנושא, הוא האבחון המוקדם והזיהוי של אותם נגעים. הדרך הטובה והמומלצת ביותר לעשות זאת, היא על ידי ביקורים תקופתיים וקבועים אצל מומחה פה ולסת. ביקורים בתדירות גבוהה יבטיחו לכם רמת וודאות גבוהה בזיהוי ציסטה בלסת בשלב מוקדם שיוביל לטיפול קל ופשוט יותר.
בפעמים אחרות ובהיעדר זיהוי מוקדם, תחושת הכאב היא שתוביל אתכם למרפאת השיניים ולבדיקה של האזור. בנוסף, שימו לב לצבע ולגוון של החניכיים שלכם שכן גם שינוי משמעותי בגוון החניכיים יכול להוות נורת אזהרה להתפתחות של ציסטה בלסת.
אילו סיבוכים עשויים להתפתח אם לא מטפלים בציסטה?
קיימים מספר סיבוכים וסיכונים שיכולים להתפתח במידה ולא מטפלים בציסטות ונגעים בחלל הפה. הנה למשל כמה מאותם סיבוכים אפשריים:
- לחץ נפשי גבוה שפוגע בבריאות, בהתנהלות היומיומית ואף עלול לתרום להתפתחות הציסטה.
- חסימה בצינורית הניקוז של בלוטת הרוק.
- הופעת פצעים בחלל הפה, תופעה שנפוצה בעיקר אצל מעשנים.
- תגובות דלקתיות בחלל הפה.
- במידה של זיהום פטרייתי, עלולים להתפתח נגעים אוראליים.
- לעיתים מדובר בנגעים ממאירים ולכן אבחון וזיהוי מוקדם יכול לעזור ולמנוע התפתחות של בעיות רבות בנושא. בנוסף, יש לזכור שטיפולים כימותרפיים עלולים להעלות את הסיכוי להתפתחות ציסטות ונגעים בחלל הפה.