עדכון העלויות המוכרות של תאגידי המים והביוב, ספקים מקומיים, חברת מקורות, טיפול בשפכים, קליטת מי ים מותפלים ועדכון סל מדדים לרבות האינפלציה, צפויים להתבטא בעליה של תעריפי המים לצרכן הביתי, המסחר והתעשיה וכן למגזר החקלאי בשיעור של כ-3.4%.
המשמעות למשק בית ממוצע: כ-5 ש"ח לחשבון המים החודשי. על אף עליה מתונה זו, עדיין תעריף המים לבית בישראל הוא מהנמוכים בעולם.
מועצת המים אישרה אתמול לפרסם לשמיעת עמדות הציבור את עדכון כללי התעריפים. עדכון התעריפים נובע מהגידול בעלויות המוכרות של הספקים השונים ולאור ההתייקרויות האחרונות בסל המדדים, לצד ההשקעות הנדרשות בתשתיות משק המים והביוב בישראל וההרחבה הצפויה של היקף רכישת המים המותפלים, על מנת להבטיח את אספקת מים לכלל הצרכנים.
כ-70% מהמים המסופקים לצרכי השתייה בישראל מיוצרים ע"י מתקני התפלת מי ים שהפקתם הינה יקרה יותר ממקורות מים טבעיים. לצד זאת, יש גידול בעלויות משק המים הנובעות מהשקעות של חברת מקורות, עדכון עלויות מתקני טיפול בשפכים, ותשלומים נוספים הנדרשים כחלק מהמשך היערכות לקליטת מי הים המותפלים, השומרים על ניהול יציב ובר קיימא של משק המים. מתקן התפלה שורק ב', הגדול ביותר בארץ (כ־200 מלמ"ק לשנה) ומהגדולים בעולם, צפוי להיכנס לפעילות, גם אם חלקית, בתחילת שנת 2025, דבר שבא לידי ביטוי גם בתעריף.
על אף עלייה מתונה זו, תעריף המים בישראל וחשבונות המים למשק בית הם מהנמוכים בעולם.
התעריף לכמות המוכרת (התעריף הנמוך) יעמוד מעתה על 7.144 ₪ למ"ק (במקום 6.908 ש"ח למ"ק) ואילו התעריף לכל כמות נוספת (התעריף הרגיל) יעמוד על כ־ 13.113₪ למ"ק (במקום 12.679 ₪ למ"ק). התעריפים אינם כוללים מע״מ.
משמעות שינוי התעריפים על משפחה ממוצעת בת 4 נפשות הצורכת כ־16 מ"ק לחודש בעלות של כ־122 ש"ח, הינו גידול בעלות בסך של כ־5 ₪ לחשבון המים והביוב החודשי, שיעמוד מעתה על כ־127 ₪ לחודש ללא מע"מ.
רשות המים תמשיך לפעול לייעול ספקי המים השונים ולהביא לצמצום העלויות הנדרשות לאספקת שירותי המים והביוב באופן יעיל, בכדי להביא להמשך מיתון עליית התעריף, ככל הניתן.
על מה לקחת יותר כסף למים אם הקבה נותן שפע של גשמים בחינם