המשרד להגנת הסביבה, בראשות השרה עידית סילמן, פרסם טיוטה ראשונה לתוכנית לאומית מקיפה לצמצום זיהום האוויר באזור התעשייה הצפוני של אשדוד – מהאזורים המזהמים והעמוסים ביותר בתשתיות בישראל. מדובר בצעד ראשון מסוגו בישראל, שנועד להתמודד עם מפגעי האוויר הרבים הפוגעים בתושבי האזור כבר שנים.
האזור המדובר משפיע לא רק על אשדוד, אלא גם על יבנה, חבל יבנה ויישובים נוספים, הסובלים מתחלואה סביבתית ומירידה באיכות החיים בעקבות ריכוז גבוה של תחבורה, תעשייה ותשתיות לאומיות.
התוכנית קובעת יעדים ברורים ומדידים לצמצום פליטות מזהמים עד לשנת 2029, וכוללת פעולות חיזוק באכיפה הסביבתית, שדרוג מערכות הניטור והבקרה, צמצום ההיתרים לפליטות עתידיות, והידוק שיתוף הפעולה עם הרשויות המקומיות. כמו כן, יינתן מענה רגולטורי מחמיר יותר למפעלים ולגורמים מזהמים באזור, תוך מתן תמריצים לשימוש בטכנולוגיות נקיות.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, מסרה:
"לראשונה בישראל גובשה תוכנית לאומית רחבת היקף לצמצום זיהום האוויר באזור התעשייה הצפוני של אשדוד – אחד ממוקדי התשתיות הלאומיות הגדולות במדינה. המשרד להגנת הסביבה מוביל את המהלך הזה מתוך תחושת שליחות, אחריות עמוקה ומחויבות מלאה כלפי תושבי אשדוד, יבנה והאזור כולו. זו אינה עוד יוזמה נקודתית – אלא צעד נחוש ומשמעותי שנועד לשפר את איכות החיים של מאות אלפי תושבים, להפחית את המפגעים הסביבתיים ולהבטיח לדור הבא אוויר נקי יותר ובריאות טובה יותר. כך נראית מדיניות שנשענת על נתונים, אכיפה אפקטיבית ומחויבות אמיתית לציבור."
ד"ר יחיאל לסרי, ראש עיריית אשדוד:
"אנחנו מברכים על התוכנית של המשרד להגנת הסביבה, ומודים לשרה סילמן וצוות המשרד על הקשב הרב. נעמוד מקרוב אחרי ביצוע מיטבי שיוביל לצמצום הזיהום באזור התעשייה הצפוני של אשדוד בטווח זמן קצר. אמרנו לאורך כל הדרך שלא נאפשר להוסיף מזהמים לאשדוד, ושאנחנו לא החצר האחורית של המדינה, ואנחנו מקיימים זאת בפועל. לצד המניעה והעמידה על העקרונות שלנו, נמשיך בשיפור איכות האוויר כפי שעשינו בכל רחבי העיר לטובת בריאות התושבים. כך גם נוכל להמשיך ולספק מקומות תעסוקה ופרנסה לאלפי משפחות באשדוד וברחבי המדינה, ויחד עם זאת לעשות זאת בבטיחות ובנשימה של אוויר נקי לכולם".
במהלך גיבוש התוכנית לקחו חלק פעיל עיריית אשדוד, עיריית יבנה והמועצה האזורית חבל יבנה, תוך שיתוף ציבור והסתייעות במומחים מהאקדמיה ומהתחום הסביבתי.
טיוטת התוכנית המקיפה כוללת בין השאר:
* ניתוח של מקורות פליטת הזיהום והתרומה היחסית של המקורות השונים
* ניתוח של מצב איכות האוויר באזור
* הגדרת יעדים איכותיים וכמותיים, ובכלל זה הפחתה של פליטות ממקורות נייחים בשיעור של 65% בפליטות חומרים אורגניים נדיפים, 60% בתחמוצות חנקן ו-37% בחלקיקים נשימים עד לשנת 2029 ומגבלות על תוספת פורמלדהיד ועופרת ממקורות פליטה נייחים חדשים כאשר ישנן חלופות טכנולוגיות
* קידום מדיניות ארצית שתגדיר אמות מידה לקביעת המיקום של הקמת מקורות פליטה משמעותיים בהתחשב בהיבטי זיהום אוויר כמו גם בשיקולים משקיים אחרים
* רשימת צעדים: הגברת הפיקוח, האכיפה והניטור, דרישות אסדרה נוספות ממקורות זיהום תעשייתי, פעולות להפחתת זיהום אוויר מתחבורה יבשתית וימית.
היקף התקציב הממשלתי שיושקע ישירות בפעולות להפחתת זיהום אוויר עומד על 25 מיליון שקלים.
אזור התעשייה באשדוד מתאפיין בפעילות תעשייתית רחבת היקף הכוללת בתי זיקוק, תחנות כוח, מפעלי כימיה ומִחזור, נמלי ים, חוות דלקים ועוד. פעילות זו יוצרת מקור לא מבוטל לפליטת מזהמים לאוויר ולמפגעי ריח אשר משפיעים על איכות החיים ועל בריאות התושבים באזור.
על פי נתוני מרשם הפליטות וההעברות לסביבה (מפל"ס) לשנת 2023, אזור התעשייה של אשדוד מוביל בפליטות מזהמים אורגניים נדיפים בישראל ונמצא במקום השני בפליטות חומרים חשודים או מוכרים בהיותם מסרטנים. לאורך העשור האחרון – בזכות עבודת המשרד, האיגוד ועיריית אשדוד – נרשמה הפתחה מועטה בפליטות מזהמים באזור זה, שלא כירידה הניכרת שנרשמה באזור התעשייה של חיפה בעשור האחרון בזכות התוכנית הלאומית שהופעלה שם.
המשרד להגנת הסביבה ואיגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד חבל יבנה מדגישים כי בתחנות ניטור האוויר הסביבתיות הכלליות בשכונות המגורים באזור אשדוד לא נמדדו בשנים האחרונות חריגות מערכי הסביבה הקבועים בחוק אוויר נקי. ואולם באזור התעשייה באשדוד נמדדות חריגות בודדות מערכי הסביבה. הפעולות המוצעות בתוכנית זו מתווספות לפעולות שהמשרד, האיגוד והעירייה כבר ביצעו כדי להפחית את הזיהום באזור.
נוסף על כך, משנת 2022 עד 2024 התקבלו כ-3,200 פניות מתושבים מהאזורים הסמוכים על מטרדי ריחות וזיהום אוויר. עם המשך הגידול הצפוי בפעילות התעשייתית באזור, ישנו צורך דחוף לפעול לשיפור איכות האוויר והסביבה.
טיוטת התוכנית הוכנה בשיתוף עם אנשי המקצוע של איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד חבל יבנה והרשויות המקומיות באזור ולאחר התייעצות עם משרדי ממשלה ובעלי עניין רלוונטיים נוספים.
המהלך מהווה תקדים סביבתי חשוב, אשר עשוי לשמש דגם לרשויות נוספות הסובלות מזיהום תעשייתי דומה. תושבי אשדוד והאזור צפויים להרגיש את השינוי בשנים הקרובות, עם שיפור הדרגתי באיכות האוויר והפחתה בתחלואה הקשורה למזהמים תעשייתיים.