להלן הצהרת ונאום ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי:
– נתחיל בהצגת הרשימה שלנו, "אשדוד בתנופה", הוותיקים והחדשים.
– נציג סיכום על קצה המזלג של 15 השנים האחרונות.
– נמשיך עם הצגת החזון שלנו לשנים הבאות: אשדוד – 2030.
– נעשה סדר בשני נושאים מרכזיים – כניסות ויציאות, הגירה שלילית של צעירים.
– ונסיים עם חשיפת הקמפיין. ואם תהיו סבלניים, גם הצהרה פוליטית.
אם כן, בואו נצא לדרך.
אבל לפני כן עוד תיאום ציפיות חשוב – כאן, אצלנו, תשמעו רק את האמת בעובדות ונתונים. זה די נדיר במערכת בחירות בכלל, ובמערכת הבחירות הזו בפרט, אבל זה מה שהתושבים שלנו מצפים מאיתנו. גם אין טעם להוליך שולל אותם. הם חכמים ונבונים לדעת מה האמת.
אם כן, חברות וחברי נבחרת אשדוד בתנופה לפניכם.
את עו"ד גבריאל כנפו אין צורך להציג. עם החברות והשותפות האמיצה וארוכת השנים בינינו, תופעה נדירה בפוליטיקה הישראלית, שעבורי אישית, היא ברכה גדולה, ועבור תושבי העיר היא מכפלת כוח משמעותית – תודה לך גבי. בע"ה גם הפעם ננצח, ואתה יודע שאני עומד בהבטחות שלי.
הבאות והבא ברשימה כולם, פנים חדשות, צעירות ונמרצות, כולם אקדמאים, ועם רקע של פעילות למען הציבור. ללא ספק הרשימה האיכותית ביותר.
– הניסיון העשיר והמוכח של גבי ושלי, עם הרעננות, והמרץ של החברות והחברים החדשים, אנחנו מציעים לתושבי אשדוד את הבחירה הטובה ביותר בי לראשות העיר, וב"אשדוד בתנופה" למועצת העיר.
מדוע? כי עם עובדות אי אפשר להתווכח. תושבי אשדוד רואים אותן – וותיקי העיר וודאי יעידו על כך, מי שמבקר בעיר מתפעל ממנה, כי אשדוד הפכה ב-15 השנים האחרונות לסיפור הצלחה יוצא דופן – בכל קנה מידה. כברת הדרך שעשינו, והמהפכה שהובלנו בכל תחומי החיים, שינו את פניה של אשדוד מהיסוד. אין ספק, אשדוד בשורה הראשונה של ישראל בכל תחומי החיים.
הזמן קצר, מכדי להציג את עושר העשייה, עם אינספור הפרויקטים, התכניות, ההישגים, והפיתוח, שתושבי העיר, ובמיוחד ילדי העיר זכו בהם ב-15 השנים, בהן אני מכהן כראש העיר.
לפני שנציג את חזון אשדוד לשנים הבאות, בואו נרענן את הזיכרון שלנו בקצרה. היכן היינו לפני 15 שנים, ואיפה אנחנו היום?
פרויקטים שבוצעו
בית החולים אסותא אשדוד – המשימה שלנו כעת היא הכפלה ל-600 מיטות, ואיננו ממתינים. כבר בחודשים הקרובים אנחנו נוציא היתרים ראשונים למגדל החדש.
פארק אשדוד ים – עשיר במתקנים, אגם, סקייטפארק ומגוון מתחמי בילוי ומשחק לכל המשפחה. אמפי פארק אשדוד ים – מהגדולים, היפים והמבוקשים ביותר בישראל
המשכן לאומנויות הבמה – המשכן לאומנויות הבמה עמד כאבן שאין לה הופכין במשך שנים רבות. עם כניסתי לתפקיד קידמתי את פתיחתו, ובשנת 2012 הסתיימה בנייתו של המבנה האדריכלי המרהיב, שהפך לאחד מסימני ההיכר של העיר. הפכנו אותו לאחד ממרכזי התרבות השוקקים והמצליחים ביותר בישראל, עם הופעות, פסטיבלים וטקסים לאורך כל השנה.
מרכז ״כיוונים״ לצעירים – אחד הפרויקטים הראשונים שאותם הוצאתי לדרך עם בחירתי בשנת 2008 היה מרכז ״כיוונים״ לצעירים, כחלק מהחזון לעיר ששמה את הצעירים במרכז העשייה העירונית שלה. המרכז זכה במקום הראשון בתחרות שערך מרכז השלטון המקומי ב-2021.
מרכז ״מהות״ לביטחון וחוסן קהילתי – עם בית ספר להורות הטוב בישראל, שפועל לאורך כל ימות השנה ומהווה מודל ארצי לחיזוק החוסן הקהילתי והמשפחתי. בית האומנים ע״ש אריה קלנג. מרכז המבקרים החדש בבית אריה קלנג, שמספר את הסיפור של אשדוד בצורה יוצאת מן הכלל, לאורחים ולתושבי אשדוד. טיילת הספורט בסמיכות לרצועת החוף, שמהווה מקום שוקק חיים לפעילות ספורטיבית עבור תושבי העיר.
תחנת המשטרה ומטה מרחב לכיש.
חניון המשאיות שמספק פתרונות חניה ל-450 משאיות ול-120 רכבים פרטיים, והוציא את המשאיות מהעיר. בית המשפט המחודש.
פרויקט תחבורה ירוקה – עליו נרחיב בהמשך.
בתי מלון – ווסט ולאונרדו, שלא היו קיימים לפני 15 שנה.
הפארק האקולוגי משתרע על פני 300 דונם, בסמוך למצודת אשדוד ים. המצודה שסופסוף אפשר ליהנות מהיופי שלה. שדרוג מוזיאון קורין ממן. שדרוג וחידוש בניין העירייה, שכעת מותאם לתקופה שלנו, שמשפר את תנאי העבודה של עובדי העירייה, ומשפר את רמת השירות שנותנים לתושבים. פארק ההייטק ומרכז החדשנות – נרחיב עליהם בהמשך. המרינה, האגם – מתחם בילוי חדש שייפתח בקרוב לתושבי אשדוד. התחדשות עירונית – שגם בה אנחנו מהמובילים במדינת ישראל. בתמ"א 38 וכמעט 30 פרויקטים של פינוי-בינוי, עם 20 אלף יחידות דיור חדשות, בנוסף ל-36 אלף יחידות הדיור בהסכם הגג.
מרכז תרבות "אנדנת" לקהילת יוצאי אתיופיה.
אודיטוריום ע"ש רמי נעים, מרכז מורשת יהודי גאורגיה. המוקד העירוני. מרכז שירות לתושב.
מרכז ההפעלה והביטחון העירוני. מוסדות חינוך. מגרשי ספורט ואולמות ספורט. מתקני כושר בפארקים וגינות כושר. פארקים ברובעים.
פרויקטים בביצוע:
קרית הספורט – אצטדיון, ארנה, בריכה אולימפית – בקצה רובע פארק לכיש מוקמת בימים אלו קריית ספורט, מהגדולות בישראל, שכוללת אצטדיון עם 20 אלף מקומות ישיבה, שהעבודות להקמתו מתקדמות במלוא המרץ, בנוסף למגרשי אימונים שבנייתם כבר הושלמה, לצד בריכה אולימפית והיכל ארנה עם 5,000 מושבים.
קאנטרי קלאב. בריכה ברובע ט׳ – בימים אלו נבנית בלב רובע ט', בצמוד למתנ"ס, בריכת שחייה חצי אולימפית, שתשרת את תושבי הרובע ותושבי רובעים סמוכים. בית הלוחם – העבודות לבנייתו של בית הלוחם הממוקם בדרום העיר, בסמוך למלון לאונרדו, יחודשו בזמן הקרוב, כך על פי עדכון שקיבלתי מיו"ר ארגון נכי צה"ל. לפני מספר חודשים קיימתי סיור קבלנים, לקראת השלמת בנייתו של המיזם החשוב.
מרכז התרבות האנדלוסית ומורשת הפיוט בישראל – פרויקט לאומי שיוצא לדרך עם היתר ומכרז לבנייה בעוד כחודשיים.
ספרייה – בשטח שבין המשכן לאומנויות הבמה ובין כיכר המפרשים, תיבנה הספרייה העירונית של אשדוד, במבנה אדריכלי מרהיב, שתוכנן בשיתוף עם משרד האדריכלים מהמובילים בעולם.
מתנ״ס רובע ט״ו – על שטח של 8 דונם, ובתקציב של 40 מיליון ש״ח יוקם מתנ"ס ברובי ט"ו. המתנ״ס ישרת את תושבי הרובעים ט"ו, ט"ז וי"ז, בפעילות קהילתית וחוגים לילדים ומבוגרים, בתחומי העשרה ופנאי רבים.
אופי מגוון הפעילויות במתנ״ס, נקבע בהליך שיתוף-ציבור של תושבי הרובעים.
מרכז ״אופק״ להשכלת מבוגרים – לאחרונה ניתן היתר החפירה לקראת תחילת העבודות לבנייתו של המרכז להשכלת מבוגרים "אופק", שכבר פועל בעיר. המרכז החדש יציע לאוכלוסייה הבוגרת בעיר מגוון של הרצאות ולימודי העשרה, ויכלול 2 קומות עם קפיטריה וחניון תת קרקעי עם כ-100 מקומות חניה. פארק המע״ר – פארק בתכנון ייחודי ברמה וסטנדרט בינלאומיים.
פארק הגיל השלישי – הפארק לגיל השלישי בשדרות משה דיין סמוך לכיכר המפרשים, נמצא בשלבי בנייה מתקדמים. גם את סוג הפארק הזה שמותאם לגיל השלישי, אנחנו מציעים לתושבים שלנו.
הקמפוס האקדמי משתרע על פני 150 דונם, ושני בניינים ראשונים יקבלו היתר בעוד חודשיים, ויהיו הבסיס לאוניברסיטה של אשדוד בעתיד. בית הספר למחוננים ומרכז הפרט – בניינים מיוחדים שנתחיל לבנות בשנה הקרובה, לטובת החינוך של ילדי אשדוד.
וכעת, לעתיד, לאשדוד בעוד 7 שנים, איך היא תיראה בשנת 2030.
אבל, לפני שנציג את החזון שלנו לשנים הבאות, חשוב שננסה להבין מהו סוד ההצלחה של אשדוד? התושבים יודעים את האמת, ואני מבקש לשתף אתכם, ואת התושבים שצופים בנו, בסיבות להצלחה שהובילה את אשדוד, לשורה הראשונה של מדינת ישראל.
בראש ובראשונה – מחויבות מלאה לכל תושבי העיר. שלי אישית, ביחד עם חבריי לסיעת ״אשדוד בתנופה״, וכמובן, של הדרג המקצועי. מהמנכ״ל ועד אחרון העובדים, שמיישמים את המדיניות שלנו.
הסוד השני, מאחורי ההצלחה של אשדוד, הוא – שתמיד, אבל תמיד, פעלנו עם חזון רחב, שמתאים לעיר. ועם תכניות שנגזרו מהחזון, ומגשימות אותו.
מנהיג טוב, הוא מנהיג שכל הזמן מסתכל קדימה, שיש לו חזון לעתיד, שיש לו את היכולת, להגשים אותו.
הסוד השלישי, לא לדרוך במקום. להיות עירניים, לעדכן ולהתאים את החזון לשינויים, בעולם, בארץ, ובעיר. שינויים טכנולוגים, כלכליים, חברתיים, בתנאי הסביבה והקיימות, וכל שינוי שרלוונטי, לאיכות החיים של תושבי העיר. באשדוד, הצלחנו, כי מעולם לא דרכנו במקום.
וגם כעת איננו דורכים במקום.
– התחלנו עם חזון ״התושב במרכז״ שמטרתו היתה, מהפכה בשירות לתושבי העיר. בכל תחומי החיים. עם הצלחה בלתי רגילה. ושורה ארוכה ובלתי פוסקת, של פרסים שזורמים לעיר. זכייה פעמיים בתואר ״העיר היפה ביותר בישראל״ בתחרות המועצה לישראל יפה. וממש בשבוע שעבר, במקום הראשון מבין ״ערי החוף של מדינת ישראל״, גם מטעם המועצה לישראל יפה.
זכינו פעם אחת בפרס החינוך הארצי, ולפני שנה בפרס החינוך של מחוז דרום. שלוש שנים ברציפות, אשדוד היא העיר הידידותית ביותר בארץ לעסקים קטנים ובינוניים, מטעם משרד הכלכלה. גם זכינו בתואר עיר המתנדבים של ישראל, פעמיים, למבוגרים ולנוער, מטעם המועצה הלאומית להתנדבות במשרד ראש הממשלה, ועוד פרסים רבים. הזמן הקצר וזה לא המקום לפרט אותם.
– על בסיס חזון ״התושב במרכז״ הוספנו את חזון ״העיר החכמה״, שהמטרה שלו, לאור המהפכה הטכנולוגית והדיגיטלית, להטמיע טכנולוגיות מתקדמות בכל יחידות העירייה. שמשפרות את כל השירותים שאנחנו נותנים לתושבים. ובנוסף, מייעלות וחוסכות משאבים כלכליים.
גם כאן היתה הצלחה יוצאת מן הכלל, שהציבה אותנו, בשורה הראשונה של ישראל, כאחת משלוש הערים החכמות במדינה, במדד הבינתחומי (היום, האוניברסיטה ע״ש רייכמן).
– לפני שנתיים, בעקבות משבר הקורונה, ומשבר האקלים שמדינת ישראל מתמודדת איתו, כמו כל העולם, בנינו יחד עם התושבים, בתהליך שיתוף ציבור לאורך שנה שלמה, את החזון הבא לעיר שלנו אשדוד – חזון ״החוסן הקהילתי״.
חזון שמכוון את כולנו, בעירייה, יחד עם תושבי העיר, לפעולות ותוכניות אופרטיביות, שמחזקות את תחושת הביטחון והחוסן של כל תושבת ותושב. בקרב כל קבוצות האוכלוסייה והתרבויות בעיר. קודם כל, בשגרה, בחיים היומיומיים. החוסן הקהילתי, מעניק תחושת שייכות, תחושת ביחד, שותפות גורל, ביטחון לכל תושבת ותושב, שהם לא לבד. בטוב וגם כשקשה. ויותר מכך מעניק יכולת התמודדות גבוהה, ויכולת התאוששות מהירה, מכל סוג של משבר. אנחנו מכינים את העיר, להתמודדות עם כל סוגי המשברים. משבר בטחוני כמו ירי טילים, משבר בריאותי כמו הקורונה, או משבר אקלימי, כמו הצפות בחורף, וחס וחלילה רעידת אדמה או צונאמי.
כל הדברים האלה מתחייבים במיוחד, בעיר כמו אשדוד. עיר שתושביה באים מתרבויות שונות. עם שפות שונות, ועם אורח חיים שונה. דתיים וחילונים. חרדים ומסורתיים. אשכנזים וספרדים. עולים וותיקים. יש לנו כאן עושר מכל וכל. הוכחנו את זה בקורונה. בכל האירועים הביטחוניים. אף תושב לא הרגיש שהוא לבד. בהצפות בחורפים האחרונים, שהיו אפס הצפות באשדוד, ובכל משבר חברתי, כולל במשבר החברתי שבמדינה בימים אלה.
אשדוד, היתה תמיד, ותמשיך להיות, דוגמה ומופת לכל מדינת ישראל לחיים ביחד.
– אם כן, ״התושב במרכז״, ״העיר החכמה״, ״החוסן הקהילתי״ – לצד, כל תנופת העשייה והפיתוח של אשדוד, שנמצאת היום בשיאה אנחנו מתקדמים לשנים הבאות עם חזון שיהפוך את אשדוד למטרופולין כלכלי, חברתי, ותרבותי, מוביל, במדינת ישראל.
וכמי שהוכיח את זה עד היום. כמי שהוביל את אשדוד, והציב אותה בשורה הראשונה של ישראל. אני הולך להציג בפניכם, במשנה סדורה, בנתונים ועובדות. את העתיד של אשדוד, לשנים הבאות בראשותי.
ביחד עם חבריי לסיעת ״אשדוד בתנופה״. וכפי שעשיתי עד היום, עם השותפים בקואליציה שארכיב בע״ה אחרי הבחירות. נהפוך את החזון הזה למציאות.
– היריעה רחבה, וכוללת את כל תחומי העשייה: חינוך, שירותי רווחה ושירותים חברתיים, בריאות, התנדבות, תרבות, ספורט ופעילות פנאי, כלכלה ותעסוקה, דיור, תשתיות כבישים, מים, חשמל וניקוז, תיירות, איכות סביבה וקיימות, חוסן של קהילות, נשים, צעירים, בעלי צרכים מיוחדים. ולמעשה כל מה שקשור באיכות חיי התושבים.
אבל, אל דאגה. אני לא הולך עכשיו להתיש אתכם עם כל הנושאים האלה. את החזון הרחב נציג לציבור בהמשך, ולאור הזמן הקצר, שעומד לרשותנו הערב, בחרתי להתרכז בשלושה נושאים מרכזיים ואשדוד תוביל בהם בשנים הקרובות ברמה הארצית.
(שקף: מערכת החינוך, כלכלה ותעסוקה, איכות סביבה וקיימות).
הילדים שלנו הם העתיד. השקעה בחינוך היא השקעה בעתיד. החינוך היה וימשיך לעמוד בראש סדר העדיפות שלי כראש העיר. ואני אגלה לכם, ראיתי וקראתי בעיון, את כל תוכניות החינוך שהוצגו ע״י המועמדים האחרים. ואני חייב לומר, שכולן תוכניות טובות. במיוחד עם הליווי של המומחים, שעזרו להם להכין את התוכניות האלה. אלא מה? לא מצאתי בהן שום חידוש. אם הם והמומחים שלהם היו בודקים את מצב החינוך באשדוד. ותראו את התמונה החינוכית שקיבלנו רק אתמול – אנחנו במקום הראשון במדינת ישראל מבין הערים הגדולות,
שנה שביעית ברציפות במדד החינוך היישובי. הם והמומחים שלהם היו רואים, שמערכת החינוך שלנו באשדוד, כבר יישמה את התוכניות האלה. אנחנו מעבר לכך. לא בכדי, זכינו במדד החינוך היישובי הגבוה ביותר בארץ, גם השנה.
הבשורה החדשה שלנו לילדי אשדוד לשנים הבאות, רפורמת החינוך המעצים, היא הדבר שמתחבר לחזון החוסן הקהילתי, לשאיפה שלנו, שלצד ההישגים אליהם הבאנו את ילדי אשדוד, אנחנו רוצים לעשות אותם גם יותר מאושרים, יותר שמחים. אנחנו רוצים שילדי אשדוד לא רק ייהנו לבוא לבית הספר, אלא גם ימצו את מלוא הפוטנציאל שטמון בהם בין כותליו. אבל לא רק בין כותלי בית הספר , אלא גם אחר כך, בהמשך, בתנועת הנוער, במתנ"ס, בחוגי הספורט, בכל מקום שבו הם אמורים להיות או שהם רוצים להיות, אחרי הלימודים. והכי חשוב, גם כשהם נמצאים בסביבה החברתית והמשפחתית שלהם – לא תהיה יותר הפרדה בין החינוך הפורמלי לחינוך הבלתי פורמלי. יהיה רצף חינוכי, שכולל את בית הספר, המתנ"ס, תנועת הנוער, הסביבה החברתית והמשפחה.
אני רוצה לציין שהבשורה החדשה הזאת שלנו לילדי אשדוד לשנים הבאות, מגיעה אלינו ביוזמה של מאיר הלוי, ראש עיריית אילת, וסגן שר החינוך, עד לאחרונה. שיחד עם מכללת קריית אונו, ניישם את הרפורמה באשדוד, כעיר מודל, ונציע אותה לשאר מדינת ישראל.
כל ילדי אשדוד, יזכו לנגישות מלאה לחינוך מעצים, שיגלה ויעצים, את הכישרונות הפוטנציאליים שלהם, באופן שיחזק את תחושת המימוש העצמי, ההישגי והרגשי, באופן המיטבי ביותר.
וכדי, להבין מה הבשורה הזו אומרת, בואו ניזכר קצת בתמצית, בבעיות היסוד של החינוך במדינת ישראל ובאשדוד, ואת ההתמודדות שלנו עם הבעיות האלה.
מערכת החינוך בישראל ובעולם כולו מצויה בפני אתגרים קשים.
בית הספר במתכונת הישנה (בו אנחנו למדנו) כבר לא רלוונטי מול המהפכה הטכנולוגית והשינויים החברתיים ברחבי העולם. מצד שני, בית הספר החדש עדיין לא השלים לעצב את זהותו.
במדינת ישראל, האתגר כפול ומכופל, נוכח מיקומה הנמוך של מערכת החינוך הישראלית, בהשוואה עולמית.
3 בעיות היסוד של מערכת החינוך בישראל, הן:
1. אוריינות וחיברות (ירידה בהישגי התלמידים בקריאה, כתיבה, מדעים, השכלה כללית, במדדי השוואה בינלאומיים.
2. תשתית פיזית ואנושית – שכר המורים, צפיפות בכיתות, איכות הכשרות נמוכה).
3. אי שויון – פערים גדולים בין שכבות סוציו-אקונומיות שונות, בין מרכז ופריפריה (גאוגרפית וחברתית) ובין יישובים.
מדינת ישראל, כמו מדינות רבות בעולם, התמודדה ומתמודדת עם האתגרים האלה באמצעות שורה ארוכה של רפורמות (שבדר״כ הוצעו על ידי ועדות שונות שהוקמו על ידי משרד החינוך) ותכנית רוחב של משרד החינוך (כל שר ותכניותיו).
המורה: להיות איש חינוך ולהתחבר לרוח של מחנכים דגולים, כמו יאנוש קורצ׳אק, שכתב: ״מאה ילדים – מאה אנשים, אשר לא ״אי פעם״, לא ״עדיין לא״, לא ״מחר״, אלא כבר… עכשיו והיום – אנשים הם״.
משמע, עלינו להתייחס לילדים ולילדות כאנשים, כיצורים תבוניים, המודעים לצרכים ולאתגרים של עצמם. ולכן, כמו שאמר יאנוש קורצ׳אק: ״לא פקודות מלמעלה, כי אם הידברות טובת טעם, אמונה בנסיון, שיתוף פעולה, יובילו את התלמידים להצלחה וקבלת כלים מהותיים בשש השנים הראשונות במערכת החינוך היסודי״.
חזון אשדוד 2030 – כלכלה ותעסוקה
הנושא, השני, שהוא נושא מרכזי באיכות חיי התושבים הוא נושא הכלכלה והתעסוקה.
הבשורה החדשה שלנו – אשדוד תהיה עיר הכלכלה הכחולה של מדינת ישראל והמזרח התיכון. ואני רוצה לספר לכם איך הגענו לבשורה הזו.
כלכלה כחולה דורשת שני מרכיבים – תנאים שקשורים בכלכלה ימית ותעשייה עתירת ידע. ואני רוצה להתחיל בתעשייה עתירת ידע.
אחד האתגרים הגדולים שעמדו בפניי כשנבחרתי לראשונה בסוף שנת 2008, היה מצב התעסוקה בעיר. אשדוד היתה באופן מסורתי, ובאופן קבוע, בשני העשורים הקודמים, עם שיעור אבטלה הגבוה בשני אחוזים מהממוצע הארצי. זה היה בלתי קביל. וודאי לא לעיר החמישית בגודלה שנמצאת קרוב למרכז הארץ, ושיש בה מפעלי תעשיה ועוגן לאומיים – נמל אשדוד, אלתא, אגן כימיקלים, בית זיקוק, ותחנת הכח אשכול. קיבלתי החלטה להקים אגף תעשיה ותעסוקה בלשכת ראש העיר, עם צוות שיעסוק באופן ייעודי, בשינוי מפת התעסוקה של העיר.
ויחד עם צוות האגף, בליווי צמוד של יהודה פרנקל, חבר מועצת העיר ומנכ״ל אלתא בעברו, יצאנו לתהליך ארוך ומקצועי, שעוד לפני הקמת ביה״ח ולפני פתיחת הנמל החדש, הורדנו את שיעור האבטלה, מתחת לממוצע הארצי.
(שקף: גרף שיעור האבטלה באשדוד משנת 2010 ועד היום).
אבל לא הסתפקנו רק במטרה הזו של שיפור נתוני התעסוקה באשדוד. וכבר בחודשים הראשונים בתפקידי, פנינו לחברת צ׳מנסקי – בן שחר, חברת ייעוץ כלכלי, ותיקה ומוערכת, וביקשנו לבנות תוכנית אב לתעסוקה באשדוד. שלא רק תוביל להורדת שיעור האבטלה, אלא גם תשפר את איכות התעסוקה באשדוד. וכשאני מדבר על שיפור איכות התעסוקה, אני מתכוון להוספה לתמהיל שלה, גם תעשיית הייטק. סברנו, בצדק, שלא ייתכן שעיר גדולה כמו אשדוד, במדינת ישראל – אומת הסטארטפ, לא תציע לצעירים שלה, תעשיה איכותית ועתירת ידע. זה חשוב לכלכלה של העיר, לתעסוקה בכלל, ובקרב צעירים בפרט. זה קריטי, להון האנושי והחברתי של אשדוד. ובכלל, להצלחה הכוללת של העיר. במיוחד, במציאות שמשתנה כל הזמן לנגד העיניים שלנו, עם המהפכה הטכנולוגית, מהפכת הבינה המלאכותית שבפתח, עם התחרות ההולכת וגדלה במשק הישראלי וברשויות מקומיות. היה ברור לנו, שללא הייטק, העיר תשתרך מאחור. לא תעמוד באתגרי הצמיחה שניצבים בפני עיר גדולה, שבנוסף גם מאופיינת בדמוגרפיה מאוד מורכבת, ודירוג סוציו-אקונומי נמוך.
להפתעתנו, הדוח שהגישה לנו חברת צ׳מנסקי – בן שחר, לאור המחקר שערכה על אשדוד, היה, שאשדוד לא בשלה לפתח תעשיית הייטק.
מיד קיבלתי החלטה לגנוז את הדו״ח ואת המסקנה הזאת, ולעשות כל מה שנדרש כדי להצמיח תעשיית הייטק, במסה משמעותית בעיר.
שאלנו את עצמנו, מהם התנאים שדרושים ברשות מקומית, כדי לפתח ולהצמיח תעשיית הייטק. אם כן, מדובר בשלושה תנאים:
הראשון – כוח אדם איכותי במקצועות ההייטק.
השני – אזור תעסוקה מתאים.
השלישי – אקו-סיסטם לתעשיית הייטק.
כוח אדם איכותי – לשמחתנו, אשדוד התברכה בשפע של עובדי הייטק. הודות למערכת החינוך המצוינת שלנו בכלל, ובמתמטיקה ומדעים בפרט. שיעור הזכאות בבגרות עם 5 יחידות במתמטיקה באשדוד הוא 25% לעומת 17% ממוצע ארצי, 18,000 עובדי הייטק עפ״י הלמ״ס, והעדר תחרות בסביבה של אשדוד.
השני – אזור תעסוקת הייטק.
פארק עם תב״ע מאושרת להייטק בגודל 133 דונם, שהיה לפני שנבחרתי לראשות העיר. 700 אלף מ״ר זכויות, קירבה לתחנת הרכבת, מתחם הקניות ביג, ביה״ח וקמפוס אקדמי.
החיסרון היה, שכל הקרקעות בפארק היו בבעלות פרטית, והבעלים העדיפו למכור את הקרקעות בהדרגה ליזמים אחרים. זכותם המלאה. ולא לפתח את הפארק. הם רצו למקסם את התועלת הכלכלית שלהם, וכך הם עשו באמת. ורק לפני שנתיים זיהינו שנוצרה מסה קריטית של קרקעות שנמכרו ליזמים אחרים, ויכולנו, להיכנס איתם לדיאלוג על פיתוח ותכנון של הפארק. בסופו של תהליך, סיימנו את פיתוח הפארק, ואישרנו לפני חודשיים, מסמך מדיניות, בתיאום עם הוועדה המחוזית, שמוסיף זכויות בנייה לסה״כ של מיליון מ״ר, יחידות דיור קטנות בגודל 50 מ״ר, פתרונות תחבורה חדשניים, ואדריכלות בסטנדרט בינלאומי, שמתכתבת עם הדיונה הסמוכה. כל אלה הופכים את הפארק לא רק לאחד מפארקי ההייטק הגדולים במדינה, אלא גם לאטרקטיבי מאוד. ויחד עם בעלי הקרקעות אנחנו נכנסים לתכנון קונקרטי של מתחמי הקרקע השונים.
התנאי השלישי- אקו-סיסטם מתאים להייטק.
מדובר במעטפת שלמה שבה נוח יותר לחברות הייטק לפעול סביבה, לא רק עם עובדים מתאימים, אלא גם עם חברות הייטק נוספות, סטארטאפים, ספקים, גופי אקדמיה והכשרה, ועוד. לכן, גייסנו את חברת open valley, חברת ניהול מרכזי חדשנות הטובה בישראל, שמשקיעה בעצמה במיזמי הייטק, ויודעת לחבר בין חברות ויזמים, ועובדי הייטק, לספק פעילות הכשרות, כנסים, סדנאות ושיתופי פעולה עם האקדמיה שלנו (סמי שמעון) ומערכת החינוך באשדוד. החברה הקימה מרכז חדשנות שייפתח ויתחיל לפעול בעוד חודש בקניון אשדוד.
אחרי שסיימנו לתאר איך אנחנו מצמיחים בשנים הקרובות תעשייה עתירת ידע במסה קריטית ומשמעותית לעיר, חיפשנו תחום כלכלי חדשני ואטרקטיבי, שיכיל מסה גדולה של תחומים בעלי זיקה לתעשייה עתירת יידע וטכנולוגיה מתקדמת, ושיש לאשדוד את היתרון היחסי, להוביל אותו ברמה ארצית ובינלאומית.
מצאנו את התחום הזה, והוא: כלכלה כחולה, שכוללת בתוכה כל מה שקשור לים ונמלים. כלכלת נמלים, חקלאות ימית, אנרגיה ירוקה, בינה מלאכותית, סייבר ואבטחת מידע, לוגיסטיקה ועוד. היתרון של אשדוד ברור. עם שני נמלים בעלי מים עמוקים, עורף לוגיסטי ענק, מרינה, מכללה להנדסה, ותב״ע מאושרת למו״פ לאורך רצועת החוף. וגם כאן התחלנו בשת״פ עם קרן השקעות עם הון של חצי מיליארד שקל, בשם blue economy, בראשות שלום דסקאל, שרוצה להקים באשדוד בסמוך לחוף מרכז פיתוח שיתכלל את פעילות הכלכלה הכחולה בעיר. כל אלה, יעניקו לאשדוד בטווח של השנים הקרובות, מצד אחד, תעשיית הייטק משמעותית, שתזניק קדימה את הכלכלה של אשדוד, תשביח את ההון האנושי שלה, ותספק תעסוקה איכותית לצעירי העיר. תהפוך אותה לעיר הכלכלה הכחולה של ישראל ושל המזרח התיכון.
הדרך המעשית ליישם את החזון הזה, מעבר לתנאים שתיארנו שצריכים להיווצר היא: הקמת חברה עירונית לקידום תעשייה עתירת ידע וחדשנות.
ואני מודיע כאן, בשנה הראשונה, לקדנציה הבאה כשאבחר בעזרת ה' שוב לראשות העיר, אקים חברה עירונית חדשה שבשלב ראשון תהיה חברת בת של חפ"א – החברה לפיתוח אשדוד, שאנוכי אעמוד בראשה, כדי להבטיח את ההצלחה שלה, וחברי הדירקטוריון שלה, המנהלים והיועצים כולם יהיו אנשי קהילת ההייטק של אשדוד, שיקבלו גם את מלוא המשאבים הנדרשים ליישום החזון וההגשמה שלו הלכה למעשה.
אשדוד 2030 – איכות סביבה וקיימות
אתגרי הסביבה והקיימות של אשדוד ידועים.
מצד אחד, משאבי טבע חשובים. רצועת חוף ארוכה, שהיום היא היפה והנקייה ביותר בישראל, עם נחל לכיש שמגיע אלינו מהרי חברון, ושנשפך לים באשדוד, שהיה מזוהם ללא דגה, ללא הצמחיה והציפורים שהיו בו כשהיינו ילדים, שסבל מאירועי גלישה בגלל אי ספיקה של מערכת ניקוז וביוב מיושנת, והיום הנחל שוקם וחזר לחיים מלאים, עם רשיון לשייט. וכמובן, הדיונה הגדולה, ושטחים ירוקים במרחבים פתוחים על פני כל העיר. ומצד שני, שני נמלים, מפעלי תעשיה רבים עם פוטנציאל פליטת מזהמים רבים לאויר, ואלפי בתי עסק קטנים ובינוניים, והרכב דמוגרפי רב תרבותי כולל דירוג סוציו-אקונומי נמוך.
עליהם נוסיף, את משבר האקלים, שהחמיר את כמות המשקעים והגביר את סכנת ההצפות בחורף. כל זה מציב בפנינו, אתגרים עצומים במושגים של קיימות ואיכות סביבה. ובכולם עמדנו. אשדוד נחשבת על פי כל מדד, בוודאי בעיני המשרד להגנת הסביבה, וכל גופי הסביבה במדינת ישראל, לעיר מקיימת שדואגת לדורות הבאים.
גם כאן, תקצר היריעה במפגש הזה, מלתאר את כל העשיה שלנו בכל תחומי הקיימות.
במחזור והפרדת פסולת מהמובילים במדינת ישראל, וטיפול במתקני קצה. במים ושפכים, עשינו מהפכה עם המט״ש, שגם הולך להרחבה, בהתאם להתרחבות הפיתוח של העיר, ושיקום מערכת הניקוז העירונית, שאין יותר גלישה לנחל, וללא הצפות בחורף. בים ובחופים זכינו בפרס איסטנבול הבינלאומי של האו״ם מבין כל מדינות הים התיכון. בזיהום האויר כמובן (ואנחנו גאים שגם בדו״ח המפלס החדש שפורסם בשבוע שעבר- אין חריגה מהתקן מעל העיר, באיזורי המגורים, וגם מעל אזור התעשיה החריגות מעטות ונובעות מפעילות היחידות המזהמות בתחנת אשכול, שהזדרזנו לטפל בהם, והשגנו הסכם עם המדינה על החלפה שלהן בחדשות, במכרז למכירת התחנה.
בחינוך סביבתי בבתי הספר והגנים שרבים מהם עם תו תקן ירוק. בבניה ה ירוקה. בטיפוח הגינות והשטחים ברחבי העיר. בהקמת פארק אקולוגי. וגם בשמירה על בניה נמוכה לאורך חופי הים. ובשולי הדיונה בלבד, בהסכמה עם גופי הסביבה. כל הניהול העירוני, הוא ניהול בר קיימא, כמו ניהול התאורה בעיר-כמודל ארצי לחיסכון בחשמל, טיפול בפסולת בנין, הוצאת הפלסטיק מחופי הים, ופרוייקט התחבורה הירוקה שכבר מתחיל להוכיח את עצמו, עם הגברת השימוש בתחבורה ציבורית, שבעתיד תוכפל ותשולש עם ההפעלה המלאה של הנתצ״ים.
בעניין הזה אני רוצה לומר דבר חשוב. לכל המתנגדים לפרוייקט התחבורה הירוקה והנת"צים. למועמדים הוותיקים ולמועמדים הטירונים, וחסרי ההבנה הבסיסית בניהול עירוני, שבאו לעשות עלינו סיבוב נדל"ני- בכרך עירוני, שבו מספר כלי הרכב הולך וגדל, ואורך הכבישים לנסיעה, נשאר כמעט קבוע, הפיתרון היעיל היחיד, למניעת גודש ופקקים, הוא תחבורה ציבורית ושיתופית.
לכן, זה חסר אחריות, חובבני, ופופוליסטי, להתנגד לפרוייקט הזה. רק תתארו לעצמכם את רחוב הרצל.
אבל בסה״כ, אפשר להבין אותם, כי ללכת על כזה פרוייקט, דרוש חזון, מנהיגות בעלת ראיה רחבה שצופה פני עתיד, והבנה בניהול עירוני- ואת זה אין להם. נחזור לעשיה שלנו בקיימות ואיכות סביבה. ונתרכז, בשני נושאים מבין הנושאים החשובים ביותר לעתיד-
1- משבר האקלים-עם הנזק המתגבר של הצפות בחורף. בכלל, וכתוצאה מעליית מפלס הנחל והים ושריפות בקיץ (שפחות רלוונטי לאשדוד).
שהפיתרון שלהם טמון בטיפול במערכות הניקוז ובניהול של מי נגר עם תוכנית חילחול שלהם לאדמה. שוב אין זמן לפרט, אבל השקענו הון עתק, במערכות הניקוז ברחבי העיר, בהתקנת חיישנים, ופלטפורמת ניהול הכי מתקדמת בעולם לחיזוי מזג אויר והצפות של חברת tomorrow, עם הצלחה בלתי רגילה בחורפים האחרונים. העיר הגדולה היחידה בישראל ללא הצפות.
וצמצום נזקי משבר האקלים בקיץ ע״י תוכנית אב להצללה של המרחב הציבורי, בעלות של עשרות מליוני שקלים לשנים הבאות, עם תקציב מאושר לנטיעת 10,000 עצים החל משנת 2022, בסיום שנת השמיטה, בעלות של 20 מליון שח. מתוכם נוצלו 5 מליון ש״ח, בנטיעה של כ-3,000 עצים.
2- הנושא השני, הוא התייעלות אנרגטית ושימוש באנרגיות מתחדשות.
כאן, אנחנו מתכוונים להיות העיר המובילה בישראל, בהענקת כל סוגי פתרונות ההתייעלות האנרגטית לתושבי העיר.
בראש ובראשונה בראיה של שמירה על הסביבה, חיסכון כלכלי, ומתן מענה למעבר ההדרגתי של תושבים לרכב חשמלי.
אשדוד – 2030 : החזון האנרגטי.
אשדוד תהיה עיר מתקדמת וירוקה, שחותרת לעצמאות אנרגטית, לצמיחה כלכלית, ולאיכות חיים.
1. ביסוס והקמה של מערכות סולאריות תוך ניצול שטחים מיטבי, והענקת צל באתרים שונים, באמצעות הקמת מערכות על גגות, בקירויי חנייה, במט"ש, באזורי ספר.
3. אשדוד תוביל את מהלך הקמת מערכות אגירת אנרגיה, למיצוי פוטנציאל כלכלי, יצירת ביטחון אנרגטי לעיר (ואולי גם למתן פתרונות לציבור החרדי בחשמל כשר, באמצעות אותן מערכות אגירה- win win לכולם. אל מול הפסקות החשמל נחתור לעצמאות אנרגטית!).
3. אשדוד תרשת את העיר בעמדות טעינה, לרכב הפרטי והציבורי, כדי לעודד את המהפכה של הרכב החשמלי, לייצר סביבה בריאה יותר, ולייצר הכנסות נוספות לעיר ולתושביה.
4. אשדוד תוביל פיתוח אמצעי ייצור אנרגיה נוספים, באמצעות גז טבעי, הפקת אנרגיה מפסולת, אגירה באמצעות מימן, שיהפכו את העיר לחדשנית ובעלת חוסן אנרגטי.
כדי לעמוד ביעדים האלה :
אשדוד תוביל מהלך של הקמת תאגיד משותף, עם גורם עסקי מיומן, בעל ידע ויכולות ביצוע, בקידום פרויקטים בכל תחומי האנרגיה המתחדשת, כדי לממש את החזון הזה, תוך שמירה על בטיחות, אמינות, ומחויבות להפוך את אשדוד לירוקה ומקיימת, תוך שיפור חוסנה הכלכלי.
אני רוצה להתייחס לשני נושאים פופולריים במערכת הבחירות הזאת.
נתקדם להתייחסות לנושא הפקקים. הכניסות והיציאות מהעיר, ונושא ההגירה השלילית של צעירים. אחת ולתמיד, נספר את העובדות ונפריך את כל המידע המוטעה והניסיון להרוויח קולות משני נושאים שמטופלים בצורה הטובה ביותר. וכמו שהורדנו מסדר היום את הנושא של חרדיזציה, שכולם קוננו עליה שלא בצדק, גם את הנושאים האלה אנחנו נוריד מסדר היום. בואו נדבר בעובדות ובנתונים, וניתן לתושבים להחליט למי הם מאמינים.
אחד הנושאים שעמדו לנגד עיניי בתחילת הקדנציה הראשונה שלי, היה הצורך להוסיף שתי כניסות ויציאות חדשות לעיר. מצפון ומדרום. היה מובן מאליו, שעיר כמו אשדוד, שהשטח המוניציפלי שלה כמעט כמו תל אביב, מעל 50 אלף דונם, לא יכולה להסתדר תחבורתית, עם שתי כניסות ויציאות בלבד. כאשר לתל אביב יש אולי עשר יציאות וכניסות. תוך מספר חודשים נפגשתי עם שר התחבורה דאז, ישראל כץ, והצגתי בפניו את הבקשה להעניק לאשדוד תשתית תחבורתית מתאימה לגודל ולאופי של העיר. הצוותים שלהם קיבלו את המשימה, ותוך זמן קצר, סיכמנו על תכנית. מצפון – החלטנו שהיציאה תהיה המשך של רחוב הרצל, לכיוון צפון, שיתחבר לכביש שיגיע מהנמל, ויחד יתחברו למחלף אשדוד צפון, מדרום לעיר יבנה. מדרום, סיכמנו, שהכי נכון להמשיך את שדרות בן עמי, לכיוון מזרח, לתוך הדיונה, על השוליים הדרומיים של הרובע המיוחד. כמובן, בלי לפגוע בדיונה. עם חיבור לכביש 4 לכיוון אשקלון, במחלף שהמיקום המדויק שלו ייקבע בהמשך. אחרי הסיכום הזה, יצאנו לדרך. נכון, וכאן אני אולי צריך להתנצל בשם מדינת ישראל, על תהליך סטטוטורי ובירוקרטי מתיש וארוך, ולא אלאה אתכם בפרטים שלו. רק אציין למשל, אינספור פגישות ודיונים, עם שלושה שרי ביטחון, על אישור התוואי בין הנמל למחלף אשדוד צפון, כדי לא לפגוע בשגרת אזור האימונים של צה"ל בסמוך לגלילות. תוואי שאושר בסוף רק בשנה האחרונה. וגם בכביש היציאה הנוסף מדרום, היו לא מעט מהמורות וחסמים, שהיינו צריכים להתגבר עליהם.
סוף דבר, וזו העובדה החשובה ביותר, ממה שאני מציג לכם היום – התהליך הסתיים. אין טעם לדון ולדוש בו. ולאף מועמד אין שום יכולת לתרום משהו, ולו הדבר הקטן ביותר, בנושא הזה בעתיד. מדוע? כי סיימנו את כל התהליך הארוך הזה, ובהצלחה. ומה שכעת נשאר הוא הביצוע, שיצא כבר לדרך ביציאה ובכביש הצפוניים, ובשנה הקרובה גם ייצא לדרך בכניסה וביציאה מדרום.
ובואו נראה במפה – מחלף אשדוד צפון כבר בנוי ומוכן לשימוש. התכנית הסטטוטורית של הכביש מאושרת, ומשרד התחבורה מתקצב אותה בתכנית החומש. וחברת נתיבי ישראל פועלת להוציא מכרז בקרוב. וכדי להמחיש את הפער בין הקצב שלנו לקצב של המדינה, נוסיף שכבר לפני למעלה מ-5 שנים, אישרנו במועצת העיר שם לכביש שמחבר בין שדרות הרצל והנמל, לבין מחלף אשדוד צפון, והוא ייקרא: "דרך אריאל שרון". בנוסף, הסתיים התכנון והתקצוב והמכרז, לביצוע של שני מחלפים בצד הצפוני – מחלף צומת הנמל ומחלף ניר גלים. ולא רק שהסתיים המכרז, אלא גם יש צו התחלת עבודה לשני המחלפים, ובחודשים הקרובים יעלו על הקרקע ויתחילו לבנות אותם. ובינתיים, גם לא שקטנו על השמרים, וכדי להקל עד סיום הבנייה של המחלפים והכביש בדרך אריאל שרון, סללנו כביש מעורף אזור התעשייה הצפוני, למחלף אשדוד צפון. הכביש הזה ייפתח לתנועה בעוד פחות משבועיים, ואז משאיות ורכבים לא יצטרכו לעבור דרך ניר גלים כדי לצאת לתל אביב, וייצאו מעורף אזור התעשייה הצפוני, ישירות דרך מחלף כביש 4 לכיוון צפון.
בכביש היציאה מדרום, אנחנו אחרי כל האישורים מול משרד התחבורה, של תכנית הכביש, שיעבור בשולי הרובע המיוחד, בלי לפגוע בדיונה, ושל אישור המחלף. כעת התכניות נמצאות בוועדה המחוזית, שתדון בהם ממש ממש בקרוב, ואז גם נצא לתכנון מפורט ותקצוב בתכנית החומש ולביצוע. כך שגם כאן, אין לאף מועמד מה לתרום יותר. סיימנו את תפקידנו כרשות מקומית, ובהצלחה. כל מה שנשאר זה לעקוב, ולדאוג שהביצוע יהיה מהיר ככל שניתן. תוך שנים ספורות יהיו שתי כניסות ויציאות חדשות, עם מחלפים חדשים, ולמעשה, אשדוד תקבל תשתית תחבורתית, עם מענה מלא ואיכותי, לעיר כמו אשדוד. אז, אנא, כניסות ויציאות לעיר יורדות מסדר היום שלנו. כמו שירד מסדר היום שלנו נושא החרדיזציה. כי רואים שאין חרדיזציה, ורואים שסיימנו את כל מה שצריך לעשות כדי להוסיף שתי כניסות ויציאות לעיר. אז בבקשה, בואו נתקדם הלאה.
הגירה שלילית של צעירים היא אחד הנושאים הפופולריים מאז ומתמיד, וכל מועמד מנפנף בו כמוצא שלל רב. אז גם כאן, בואו נדבר בעובדות ונוריד גם את הנושא הזה מסדר היום. מדוע? שוב, כי אין לאף אחד מהמועמדים מה לתרום, מעבר למה שפעלתי ואני פועל כל הזמן מול הגירה שלילית. ונכון, כשלוקחים את המספרים ובודקים אותם, רואים שיש הגירה שלילית של צעירים. אנחנו גם יודעים למפות אותם ולהגיד איזה גילאים ולאן הם הולכים. מדובר בגילאי 25-35, והם הולכים בעיקר לאשקלון. כי מה מעניין צעירים? שלושה דברים עיקריים – דיור, תעסוקה והשכלה, ואפשר להוסיף גם חיי חברה, בילוי ופנאי. אז בואו נדבר על הדברים האלה, ונוכיח שכולם ללא יוצא מן הכלל, מקבלים מענה מלא מהיום הראשון שאני ראש העיר. החל מהקמת מרכז כיוונים לצעירים, שהיה אחד הפרויקטים הראשונים שהקמנו בקדנציה הראשונה, ודרך הטיפול בהשכלה גבוהה, בתעסוקה, ובדיור. בהמשך אני אפרט בנושא התעסוקה, בדגש על הייטק, וגם בעניין השכלה גבוהה, הזמן קצר מלפרט, ורק אודיע עכשיו, שבאוקטובר הקרוב יוצא היתר לבניית שני הבניינים הראשונים של סמי שמעון ברובע המיוחד. וזה אחרי תהליך שנמשך כמעט 15 שנים, לייצר תב"ע מאושרת של 150 דונם לקמפוס האקדמי, ברובע המיוחד, שלא היתה קיימת כשנבחרתי לראשות העיר לפני 15 שנה.
אם כן, מה נשאר? נשאר נושא הדיור. כשאנחנו בודקים למה צעירים עוברים לאשקלון, התשובה מאוד ברורה. הדירות שם זולות יותר מאשר באשדוד, והשאלה הגדולה היא האם ראש העיר אשם בכך. האם ראש העיר יכול בכלל להתערב ולקבוע את מחירי הדיור. ברור שלא. מחירי הדיור הם בעיה לאומית. השליטה של ראש העיר בדבר הזה היא מזערית ביותר. היא חשובה אבל היא מזערית. כל המדינה מתמודדת עם עליית מחירי הדיור. משרד האוצר, משרד השיכון, הממשלה, בנק ישראל, וכל אחד יודע גם מה הסיבה. והסיבה פשוטה מאוד – היצע וביקוש. המדינה לא בונה מספיק ברחבי מדינת ישראל, ולכן המחירים עולים. וגם באשדוד, היא לא בונה מספיק, כי באשדוד כבר אין כמעט קרקעות מדינה. וגם בקרקעות שנשארו, שהן פרטיות, היזמים לא ממהרים לבנות. הם מעדיפים להמתין שיוסיפו יחידות דיור, להשביח. זכותם. אין ספק בכך. עובדתית, לא בנו מספיק דירות באשדוד. לכן המחירים עלו. בנוסף, אשדוד הפכה להיות מבוקשת, אז לא רק שההיצע של הדירות ירד, אלא גם שהביקוש עלה מאוד. אם אתה רוצה לבדוק מה הרמה של ראש עיר, תבדוק את מחירי הנדל"ן. זה הגיוני, כי היכן שהמקום איכותי, עם מערכת חינוך טובה, עם איכות חיים טובה, יש ביקוש. אנשים באים לגור במקום המבוקש והמחירים עולים. לכן, המחירים עלו כמעט יותר מאשר כל מקום אחר. כי גם ההיצע היה נמוך כי אזלו קרקעות המדינה, וגם הביקוש היה גבוה, כי העיר שיפרה כל הזמן את איכות החיים שלה והפכה להיות מבוקשת. כמעט כמו בראשון לציון שמתקרבת לתל אביב. השאלה הגדולה היא האם אני כראש עיר אדיש לתופעה הזו? האם אני עושה מספיק כדי להשאיר אותם כאן? התשובה היא, העובדות וההוכחות הן שלא רק שאני לא אדיש, אני גם פרו-אקטיבי. במאמץ עליון, ובניגוד להנחת האוצר המוקדמת, גם של משרד השיכון, שאין היתכנות להסכם גג באשדוד, כי אין מספיק קרקעות מדינה, הצלחנו לגייס מן היקב ומן הגורן, ולייצר מסה של 36 אלף יחידות דיור חדשות, והצלחנו לחתום על הסכם גג עם המדינה, בהשתתפות ראש הממשלה, בטקס שהתקיים בשנת 2017.
מה החשיבות של הסכם גג? החשיבות המכרעת היא שאפשר להציע דרכו תכניות מיוחדות לצעירים. ומה שעניין אותי, מה שראיתי לנגד העיניים שלי, זה איך אני מוריד את מחירי הדיור לצעירים. כאן כמובן אני יכול להשפיע בעיקר על ההיצע. וההיצע של 36 אלף יחידות דיור, בנוסף להיצע של 20 אלף יחידות דיור בהתחדשות עירונית, שגם שם אנחנו מובילים במדינת ישראל, (בתמ"א 38 בכלל, וגם בפינוי בינוי, אנחנו העיר המובילה מחוץ לתל אביב). בנוסף, כדי להבטיח הוזלה של הדירות, ושהן יגיעו לזוגות צעירים גם קיבלתי מספר החלטות, שהן תקדימיות ביחס לראשי רשויות אחרים במדינת ישראל. ככלל, ראשי רשויות מעדיפים בנייה לעסקים על פני בנייה למגורים. כי הארנונה לעסקים לנפש גבוהה יותר מההוצאה לנפש, ואילו הארנונה למגורים גרעונית. הרשות המקומית מוציאה על התושבים יותר ממה שהיא מקבלת מהם בתשלומי ארנונה. אני מחזיק בעמדה הפוכה. המדיניות שלי היתה מאז ומתמיד, כדי להוריד את מחירי הדיור ולהגדיל את ההיצע לעומת הביקוש, כמה שיותר בנייה למגורים. מכל הסוגים. להוסיף יחידות, הסכם גג, התחדשות עירונית, תמ"א 38, פינוי בינוי. העיקר שההיצע יהיה גדול מאוד, שהמחירים יירדו, למען צעירי העיר. זאת היתה ההחלטה הראשונה.
ההחלטה השנייה – בהסכם גג אין חובה לשווק את כל הדירות במסגרת הגרלות. אבל באשדוד החלטתי שכל הדירות, 100 אחוז מהן, ייצאו להגרלה לתכנית "מחיר למשתכן", שהפכה בהמשך להיות "מחיר מטרה", וכיום "מחיר מופחת". המדינה הסכימה, אבל בהמשך קיבלה החלטה להוריד את סך הדירות שיוצעו להגרלה באשדוד ל-50 אחוז. לא אהבתי את ההחלטה, גם נאבקתי בה, אבל זה מה שיש היום.
ההחלטה השלישית היתה שבאשדוד, 80 אחוז מהדירות בהסכם הגג תהיינה קטנות. 40 אחוז עד 75 מ"ר, 40 אחוז עד 100 מ"ר, ורק 20 אחוז, מעל 100 מ"ר. שוב, מדוע? כדי שמחירי הדירות הסופיים ללקוח יהיו נמוכים. כי כשהדירות קטנות והמחיר הוא לפי מטר, המחיר יהיה נמוך והוא יתאים לצעירים. לכן, בשלושת השיווקים שהיו באשדוד, לפי תוצאות המכרזים, דירה בגודל 75 מ"ר תעלה פחות ממיליון שקל. ודירת 100 מ"ר, קצת למעלה ממיליון שקל. כך שההנחה תהיה קרוב לחצי מיליון שקל, ביחס למחירי השוק. ומתוך 1,500 דירות ששווקו בשנה האחרונה, 300 דירות שוריינו לצעירי העיר. חוץ מאותן דירות שצעירי העיר יזכו בהן בהגרלות כמו כל תושבי המדינה.
בשורה התחתונה, נכון, יש הגירה שלילית של צעירים, אבל היא גם מטופלת על ידי בצורה הטובה ביותר. בהשכלה, יש כבר קמפוס אקדמי עם 150 דונם, ושני בניינים ראשונים שיוצאים לדרך.
בתעסוקה, אציג בפניכם בהמשך מה שעשינו בתעסוקה. איך הורדנו את ממוצע האבטלה באשדוד, מ-2 אחוזים מעל הממוצע הארצי, לעומת היום, מתחת לממוצע הארצי. מ- 7.5 אחוז, לפחות מ-3.5 אחוזים.
וכמובן, בחיי חברה, בילוי ופנאי, כאן מיותר לציין איך העיר הפכה להיות מעצמת קולינריה, מעצמת בילוי ופנאי. אתם מכירים את מה שקורה באזור מרטין בובר, וכל הפעילות העירונית שיש לצעירים ברחבי אשדוד.
אז ככה שנחזור לנושא – ההגירה השלילית לצעירים היא נושא פופולרי, אבל אפשר להוריד אותו מסדר היום. וגם כאן לאף אחד מהמועמדים לא יהיו פתרונות טובים יותר, בכל התחומים.
סיום:
הצגתי בפניכם רק שלושה פרקים מהחזון שלי לעיר שלנו אשדוד בשנת 2030. חזון רחב ומבטיח.
אבל, כדי שאוכל להגשים את החזון הגדול הזה. אני זקוק לאימון שלכם. לבחור בי ב-31 באוקטובר לראשות העיר, ובסיעה שלי אשדוד בתנופה למועצת העיר.
העשייה שלנו בשלוש הקדנציות, הינה חסרת תקדים מבין הרשויות המקומיות בישראל.
והיא, מוכיחה שזו הבחירה הטובה ביותר עבור העתיד של אשדוד בבחירות הקרובות.
כל בחירה אחרת היא הימור. הימור על העתיד של כולנו.
זה כבר לא סוד גדול, שהבחירות בעוד חודש וחצי הן לא עוד בחירות רגילות.
כפי שאתם כבר יודעים, הבחירות הקרובות הן אירוע שהפך להיות מלחמה. מלחמה על הבית. מלחמה על העיר אשדוד כפי שאנחנו מכירים אותה. מלחמה נגד כוחות גדולים שמבקשים להשתלט על עיר גדולה ומשמעותית ביותר בישראל. להשתלט על הנכסים שלה ולשנות את אופייה.
ולמה הם כל כך חומדים את העיר אשדוד?
כפי שהצגתי בפניכם, אשדוד שלנו הופכת למטרופולין כלכלי גדול. למעצמה כלכלית גדולה מאוד. עם השפעות אדירות על הכלכלה של ישראל. ולא רק של ישראל.
אשדוד הפכה לאחרונה להיות בין הערים הבודדות בעולם, שיש לה 2 נמלים פעילים שהופכים אותה – לא רק לשער מרכזי של ישראל לעולם הרחב, אלא גם שער של המזרח התיכון ושל אסיה לאירופה.
עורף הנמל הפך להיות מוקד השקעות של חברות בינלאומיות. וכל פיסת קרקע שם קיבלה ערכים אסטרונומיים.
בקצה השני של העיר אשדוד התחלנו בפיתוח של פארק הייטק עצום מימדים עם כ-1 מיליון מטרים מרובעים של משרדים עצומי ממדים.
בתוכנית ההתחדשות העירונית שלנו יש כ-30 אלף יחידות דיור חדשות ועוד 3 רובעים חדשים כמו רובע הנחל שבנייתו כבר בעיצומה ורובע יד׳ שבתכנון מתקדם.
לצד רובע פארק לכיש, כבר התחילה הבנייה של קריית ספורט ענקית עם אצטדיון כדורגל המתקדם והמודרני מסוגו בישראל, וכמוהו אולם הכדורסל, הארנה החדשני, בריכות שחיה אולימפיות, מגרשי טניס ועוד.
כל אלו לצד רצועת חוף הים שפיתחנו ובה מתוכננים כ 10 בתי מלון חדשים, כולל מלון הילטון שהחלה בנייתו, הפכו את העיר אשדוד למטרה של טייקונים ובעלי עניין רבי עוצמה שחומדים אותה. יש שאת שמם כבר שמעתם ויש כאלה שעדין לא שמעתם את שמם.
זה לא סוד שמתקיים נגדי מסע בחירות וקמפיין אדיר, כדי להדיח אותי ולהחליף אותי בראש עיר בובה. מושקעים בו עשרות מיליוני שקלים. בנוסף למשאבים אדירים ולחצים על גורמים משפיעים לא רק באשדוד. המטרה שלהם היא, להזיז הצידה את מי ששומר על אשדוד מכל משמר מפני השתלטות של גורמים זרים.
כולם וודאי שואלים, למה להשקיע כל כך הרבה משאבים כדי להדיח אותי ?
הסיבה פשוטה – כל עוד אני מכהן כראש עיר, הם לא יכולים להשיג את מה שהם רוצים.
במשמרת שלי ושל חבריי, אנחנו שומרים ב-7 עיניים על אשדוד. אנחנו עומדים כחומה בצורה מול התיאבון הגדול מידי שלא יודע שובע, של בעלי עניין, שלא משתלב עם טובתה של העיר אשדוד. לא משתלב עם טובתם של התושבים. הם רוצים ראש עיר אחר. כנוע. חלש. ראש עיר ללא עמוד שדרה שיאפשר להם לשלוט בעיר שלנו.
ההשתלטות על אשדוד ומשאביה תחזיר אותנו שנים אחורה לימים אפלים – רובכם גם זוכרים איך עיריית אשדוד לפני כ-15 שנה. זוכרים את העובדים שהיו מחתימים כרטיס עובד ויוצאים לסידורים אישיים. זוכרים איך בשעות העבודה הייתם רואים עובדי עירייה בבתי קפה ובעסקים פרטיים. זוכרים גם מי היו הטיפוסים ששלטו בעירייה. הם כבר לא שם.
אתם יודעים היכן הם היום?
הם עובדים במטות של המועמדים האחרים לראשות העיר. הם חולמים ומקווים לחזור חזרה לאותם ימים עליזים, ששירתו את עצמם ואת המשפחות שלהם. הם לא שירתו את התושבים.
האם אתם, תושבי אשדוד, רוצים לחזור לאותם הימים?
אני בטוח שרוב תושבי אשדוד אינם מודעים לסכנה הזו. לכן, אני מספר עליה כאן, עם אנשי התקשורת. בשידור חי בפייסבוק. אני בטוח שכל פטריוט אשדודי. כל מי שאוהב את העיר אשדוד. שיודע על הסכנה הזו, לא יצביע למועמדים האלה.
ב-15 השנים שלי בראשות העיר, בניתי צוותים מקצועיים, מהרמה הגבוהה ביותר בשלטון המקומי. הצוותים של העיר אשדוד שאני עומד בראשותה, עבדו ועובדים יומם ולילה כדי שהעיר תתפקד ללא הפסקה, כדי שהחופים יהיו הכי נקיים בארץ, כדי שכל העיר תהיה נקייה – נקייה מאשפה, נקייה מאינטרסים, נקייה משחיתות, נקייה מלחצים פוליטיים וכלכליים. עיר שטוב לגור בה, עיר שזוכה שוב ושוב בפרסי חינוך בינלאומיים, ובמקום הראשון בישראל בחינוך בין הערים הגדולות.
היינו עיר גדולה שנתנה מענה תרבותי קטן של מופעי סטאנד-אפ והצגות קטנות ביד לבנים. והנה, בעשור האחרון הפכנו לעיר המובילה בישראל בתרבות, אחרי תל אביב, עם פסטיבלים בינלאומיים, הצגות תיאטרון איכותיות, עם המופעים הגדולים ביותר במשכן האומניות, באמפי פארק המרהיב שלנו, באמפי לידו, בחוף מי עמי ובמגוון אולמות התרבות הקטנים ברחבי העיר, שמציעים אירועי תרבות לכל הגילאים ולכל כיס.
כל אחד מכם יודע, שאשדוד גם מעניקה לתושבים את המגוון הרחב ביותר של חוגים והעשרה דרך המתנסים הפזורים, בכל רחבי העיר שנותנים מענה במחירים הוגנים ושווים לכל כיס. לא תמצאו את זה באף עיר אחרת בישראל…..
אבל אותם גורמים שרוצים להשתלט על אשדוד בכל דרך ובכל מחיר, דואגים באמצעות הון עתק ברשתות החברתיות ובאמצעות רכישת ערוצי תקשורת מקומיים, לתת לכם להביט על העיר אשדוד רק מתוך רבע הכוס הריקה. הם עושים הכל להעלים את שלוש רבעי הכוס המלאה והשוקקת חיים של העיר אשדוד.
אתם פותחים את הנייד שלכם ומעצבי דעת קהל מהשורה הראשונה, מבקשים להחשיך לכם את העיר אשדוד, לשכנע אתכם שהכול כאן נורא ואיום….
אבל אתם תושבי העיר אשדוד, חכמים ונבונים, אתם מרימים את הראש מהנייד ומסתכלים על העיר מהיפות בישראל, על פארק אשדוד ים מהיפים שבפארקי ישראל, אתם מטיילים בטיילת החוף, בפארק לכיש, הולכים למרכזי הקניות ברחבי העיר, עושים ספורט במתקנים הפזורים בעיר, מקבלים שירותים מבית החולים אסותא, שמתוכנן להכפיל את עצמו, מקבלים מענה מגוון לילדים, אתם רואים את תנועות הנוער באשדוד פורחות, וכיצד כולם נהנים מחופי אשדוד היפים שלנו שזוכים שוב ושוב בפרסים ובציונים הגבוהים ביותר …. אבל כל הזמן צועקים לכם באוזן – פקקים פקקים.
והשאלה פקקים בהשוואה למה? לאיזו עיר גדולה בישראל? פקקים בהשוואה לפתח תקווה? לתל אביב? לחיפה? לחולון? אנחנו הרי כבר עיר בת 250 אלף תושבים שגדלה בתוך עצמה משנה לשנה.
ואתם שואלים אותי בצדק, האם הכל מושלם באשדוד? התשובה שלי היא – וודאי שלא.
וגם תיארתי בפניכם, את המענה שלנו לשני נושאים שהמועמדים אוהבים לנפנף בהם.
הפקקים והצורך בשתי כניסות ויציאות חדשות לעיר. ונושא ההגירה השלילית ומחירי הדיור.
ועוד טענה פופולרית של היריבים שלי. חרדיזציה.
שנים שמפחידים אתכם מהשתלטות החרדים על אשדוד. אבל כצנלסון ונכט היו הראשונים שצירפתי לקואליציה ולעשיה העירונית. ולמרות שהם מתמודדים היום מולי, אני יודע וגם הם יודעים, שיום אחרי הבחירות הם יחזרו להצטרף אליי ולעבוד לצידי. כמוהם, אני מזמין את כל הנבחרים שמוכנים להפשיל שרוולים ולעבוד….אבל לעבוד! ורק למען התושבים.
לא למען בעלי אינטרסים. לא לבוא פעם בחודש ולצעוק מה לא טוב. אני קורא להלן גלבר שרוצה להיבחר להיות ראש עיר. בואי תצטרפי לעשייה, תכהני קודם 5 שנים כסגנית ראש עיר, תרכשי ניסיון כפי שאני רכשתי לצד צבי צילקר לפני שנבחרתי להיות ראש עיר. גם אלי לחמני הוא איש חכם וטוב אבל אין חכם כבעל ניסיון – בוא נעבוד לטובת אשדוד ופחות לטובת תארים.
ביקורת זה דבר חשוב מאוד, אבל העשייה חשובה יותר מכל.
אני קורא לכולם להיות חלק מהעשייה כי העבודה מרובה ותמיד יש עוד מה לעשות.
עם העבודה גם בא הניסיון.
לצד הפיתוח האין סופי, של העיר, אנחנו צריכים לדאוג ולהילחם על כל ילד במערכת החינוך , לדאוג לרווחה, לנזקקים, לקשישים, לבני הנוער, לניקיון של העיר, לביטחון, לתכנן ולחדש את העיר…. ולנהל אלפי עובדים שאמורים לתת לכם את השירות הטוב ביותר בכל התחומים ולטפח את שורת המתנדבים הנפלאים שאין כמוהם, לא בכמות ולא באיכות באף עיר אחרת בישראל.
אני אוהב את העשייה. אני אוהב לשרת את העיר אשדוד. זו שליחות ומשימת חיים עבורי. אני נשבעתי אמונים לעיר אשדוד, ולא אתן לאף גורם עוין להשתלט עליה כל עוד אני אתכם פה.
אני קורא לתושבי העיר שאוהבים אותה, אבל מופצצים השכם וערב במסרים שליליים שממומנים על ידי בעלי עניין – בואו להילחם איתי על העיר אשדוד. הצטרפו אלי – ויחד, נלחם על הבית.
יחד נשמור על אשדוד שלנו.
יחד נשמור על הבית.
בהצלחה אשדוד.